L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Vox i la caspa violenta de l'Espanya més rància'

Estem assistint a un nou episodi de la guerra cultural que la ultradreta està lliurant entre nosaltres, contra les dones, els immigrants o sempre, sempre, contra els catalans

Això de Vox d’exigir als metges que facin escoltar el batec del fetus o fer una ecografia a totes les dones que vulguin avortar és un debat que s’acaba de seguida.

Primer, els metges: Des del punt de vista clínic, aquest protocol seria un disbarat. Els ginecòlegs desaconsellen l’ecografia 4D per sentir els batecs dels fetus abans de la setmana 11, perquè pot posar en perill la vida del fetus i perquè 3 de cada quatre avortaments es practiquen entre les vuit i les deu setmanes, de manera que difícilment es veuria alguna cosa. A part que viola l’autonomia de la pacient, la pot enfonsar en el dolor i en el sentiment de culpa, que prou dur és sotmetre’s a una interrupció de l’embaràs, i a sobre, no la faran canviar d’opinió.

Un disbarat que té com a objecte el cos de les dones i els seus drets, que és l’obsessió de la ultradreta. Vox utilitza les dones per fer campanya; perquè això no és més que campanya. S’acabarà aplicant la llei estatal i el disbarat no tirarà endavant. Però la campanya ja està feta. 

El que més em revolta és que és una campanya hipòcrita. ¿Ens volen fer creure que els importa la vida humana? Es defineixen com a "pro vida". ¿Com poden ser pro vida els que estan a favor de la pena de mort?

Són hipòcrites però estan ben connectats internacionalment. Vox ha fet el mateix que la ultradreta fa a Hongria o als Estats Units. Tenen els mateixos assessors. Vox és Trump i Bolsonaro, i ja se sap què acaba passant amb aquesta gent, que assalten els Parlaments perquè no accepten els resultats electorals.

Això sí, s’adapten a la cultura de cada país. Vox representa la caspa violenta del franquisme i la nostàlgia de la dictadura “española y muy española” però posada al dia amb fake news, xarxes socials i cursets de parlar en públic i els concursos de debat. Però viuen del substrat cultural de l’Espanya endarrerida, de l’Espanya del “que inventen ellos”, anacrònica, rància, fòssil i colpista, i de fer-li la pilota al rei.

I tenen un mercat electoral. Un mercat electoral que s’ha menjat Ciutadans, que a Catalunya ho tenia molt fàcil per competir per la rojigualda, però que a Espanya s’ha trobat el mercat saturat pel PP i per Vox. I el PP sap que necessita Vox per governar. De fet, aquesta campanya amb l’avortament està passant a Castella i Lleó, on el PP governa amb Vox.

Estem assistint a un nou episodi de la guerra cultural que la ultradreta està lliurant entre nosaltres, contra les dones, els immigrants o sempre, sempre, contra els catalans. Dic bé, contra els catalans i no contra els independentistes. Recordin que Vox vol suprimir l’estat de les autonomies.

Són els que estan a favor de menys llibertat, així en general. Amb la nostra resposta intransigent davant aquests partits i els que hi festegen, com el PP i Ciutadans, hem d’aconseguir que continuïn vivint a la pàgina incorrecta de la història.

Bon dia. 

stats