22/01/2021

OK europeu a un cuc per al consum humà

2 min

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) és una agència que ofereix assessorament científic independent sobre els aliments. El seu objectiu principal, segons asseguren al web, és “protegir els consumidors davant dels riscos en la cadena alimentària”.

Fa pocs dies l’EFSA va aprovar la producció i comercialització per al consum humà del Tenebrio molitor. El Tenebrio molitor no és res més que un petit cuc, conegut popularment com a cuc de la farina, que fins ara només es podia utilitzar per al pinso de les mascotes. La notícia és rellevant perquè és la primera vegada que s’aprova a Europa la comercialització d’un insecte per al consum humà. Si mai us n’havíeu empassat cap per accident, ho havíeu fet sense el consentiment de l’autoritat europea.

Tot sembla indicar que el cuc de la farina no serà l’últim insecte a rebre la llum verda, perquè n’hi ha d’altres que ja ho tenen tot a punt per poder acabar a la carta d’un bar o a la nostra taula el dia de Nadal. Fa temps que alguns experts adverteixen que la superpoblació del planeta ens obliga a variar l’alimentació i a incloure-hi productes que consumeixin menys recursos, que siguin fàcils de produir i que generin menys residus i menys gasos d’efecte hivernacle. Aliments que siguin, en definitiva, més sostenibles. I els insectes, que a més són rics en fibra, són una bona opció.

Mentre esperem que la Comissió Europea doni el vistiplau definitiu a la comercialització dels cucs de la farina constatem, una vegada més, que el futur no és el que ens havien dit. Ens imaginàvem cotxes voladors i caps de setmana a Mart i tenim una pandèmia que ens fa estar tancats a casa igual que amb la grip de fa cent anys, videoconferències infernals, gent que assegura que la neu és de plàstic i cucs fregits com a aperitiu.

stats