Cultura 28/01/2021

94 segons de música inèdita de Mozart

Descobreixen la primera peça completa inèdita en 80 anys, que va ser un regal per a la seva germana

3 min
La composició descoberta de Mozart

BarcelonaLa Fundació Mozarteum de Salzburg ha rescatat de l'oblit una composició original de 94 segons de Mozart. És la primera troballa d'una peça sencera i absolutament desconeguda, escrita pel mateix compositor, que es fa en 80 anys. "S'han descobert altres manuscrits originals, però tots eren fragments", explica el director científic de la fundació, Ulrich Leisinger, responsable de verificar la partitura.

"Pot ser que 94 segons no siguin gaires, però si són d'un mestre com Mozart obren un cosmos musical sencer", assegura en una nota de premsa el tenor mexicà Rolando Villazón, director artístic de la Setmana de Mozart de Salzburg, un festival que se celebra cada any al voltant de l'aniversari del naixement del compositor. Aquest dimecres s'ha estrenat la peça per celebrar el seu 265è aniversari. L'estrena de l'obra, en streaming, ha servit per donar el tret de sortida al festival, que aquest any s'ha reduït i traslladat a internet per les restriccions a Àustria a causa de la pandèmia. El pianista sud-coreà Seong-Jin Cho ha sigut l'encarregat d'interpretar la peça, un Allegro en re per a piano, en un vídeo gravat dies abans de la presentació oficial del festival. La partitura es pot descarregar aquí.

Tot i que el descobriment de composicions inèdites de Mozart no és del tot infreqüent –el 2012 es va presentar un Allegro molto trobat en unes golfes del Tirol austríac, suposadament ideat per l'artista quan tenia 11 anys–, aquest cas és diferent, ja que es tracta d' una obra completa de la seva pròpia mà. Segons Leisinger, el manuscrit devia haver servit com a assaig per a una futura obra orquestral, ja que es tracta d'una peça d'una gran complexitat tècnica per tocar en piano, per les seves contínues repeticions i salts. "Quan toques sents que va contra els teus dits, la música encaixa millor amb un violí que amb un piano", comenta Leisinger. A més, l'expert opina que podria ser el preludi d'una composició de ballet, recull l'agència Efe.

Manuscrit inèdit

El manuscrit portava 90 anys en la col·lecció privada d'una família holandesa, després que un enginyer amant de la música el comprés a finals dels anys 20. En aquell moment, l'obra estava catalogada com un "esbós per a una composició d'orquestra". No obstant això, quan la família va oferir a la fundació comprar el manuscrit, els experts es van adonar ràpidament que "no era només un esbós", sinó que era una obra completa per a piano, totalment diferent de les composicions conegudes fins ara. Lesinger comenta que, en aquest moment, es va procedir a una verificació "exprés" del document, ja que amb prou feines tenien dues setmanes per confirmar la seva autenticitat abans de la compra. L'anàlisi del paper i de la tinta, així com de l'escriptura del compositor, van confirmar l'originalitat de la partitura. Gràcies a la signatura van poder datar amb gran exactitud el document, el 1773, ja que la cal·ligrafia del compositor va ser variant al llarg de la seva vida.

Un regal per a la germana

Segons l'investigador, l'obra va ser probablement ideada de manera precipitada durant un viatge a Itàlia, quan el compositor tenia 17 anys, i enviada per correu a la seva germana Maria Anna a Salzburg, que la va guardar fins al dia de la seva mort. "Era un regal, un d'aquests petits detalls que mostren la relació entre Wolfgang i la seva germana", assegura Leisinger. La partitura es pot descarregar de manera gratuïta a la pàgina de la fundació, i el 29 de gener es llançarà un enregistrament de la peça produïda pel segell discogràfic Deutsche Grammophon.

stats