Música
Cultura 30/11/2021

El feliç retrobament amb Maria João Pires

La pianista portuguesa comparteix concert al Palau de la Música amb el violinista japonès Fumiaki Miura

2 min
Fumiaki Miura, Maria João Pires i Pinchas Zukerman a L'Auditori aquest dimarts.

Barcelona“Moltes gràcies a Renato Silveira, el meu fisioterapeuta, perquè gràcies a ell podré tornar als escenaris aviat”, escrivia Maria João Pires a Instagram fa unes setmanes. S’estava recuperant d’una lesió a l’espatlla que es va produir arran d’una caiguda a Riga a principis de setembre. La feina de Silveira va ser prou reeixida perquè la pianista portuguesa tornés a fer concerts el 13 de novembre. Primer a Lió, després a Milà, Amsterdam... i aquest dimecres a Barcelona, concretament al Palau de la Música (20 h) dins de la temporada d’Ibercamera. La lesió li ha fet modificar algun repertori, però Pires, de 77 anys, està pletòrica, tal com certifiquen les cròniques dels últims concerts.

El recital al Palau, que estava previst per al 21 de setembre, té un doble caràcter excepcional: d'una banda, és el feliç retrobament amb una pianista extraordinària; de l’altra, es tracta d’un concert compartit amb el violinista japonès Fumiaki Miura, el primer en què coincideixen tots dos. “És la millor pianista del món. És molt emocionant poder tocar amb ella”, ha dit Miura aquest dimarts en una trobada a L’Auditori de Barcelona, on el músic japonès actuarà divendres, dissabte i diumenge amb l’OBC dirigida pel mestre israelià Pinchas Zukerman. Pires ha replicat la floreta lloant Miura, que “no és només un gran talent, sinó que també és una persona capaç de gaudir descobrint música”. Ho diu amb coneixement de causa des que va escoltar el violinista a Tòquio el 2019. El programa del concert de dimecres al Palau de la Música inclou tres obres per a piano i violí de Schumann, Debussy i Beethoven (la sonata Primavera), a més de la Sonatina en la menor, op. 137 per a violí de Schubert. “És un programa molt maco”, assegura Miura.

Un assaig de Maria João Pires i Fumiaki Miura

Doble violí a L’Auditori

Pel que fa als concerts amb l’OBC, el músic japonès serà el solista en el Concert per a violí i orquestra núm. 2 de Mendelssohn i compartirà amb Zukerman el Concert per a dos violins de Bach. “Sembla complicat, però no ho és tant –diu tranquil Zukerman sobre l’obra per a dos solistes–. Es tracta d’aprendre a escoltar-se l’un a l’altre”. El programa a L’Auditori es completa amb dues peces més de Mendelssohn: la Simfonia Italiana i una selecció de Somni d’una nit d’estiu.

stats