Cultura 02/06/2021

Ja són aquí: esclata la temporada de festivals

Les programacions d’estiu recuperen l’activitat adaptades a les condicions pandèmiques

5 min
Stay Homas durant el concert al Festival Grec de 2020

BarcelonaLa temporada de festivals ja fa setmanes que va, però és aquest dijous amb els concerts de Love of Lesbian als Jardins de Pedralbes i Joan Miquel Oliver al Cruïlla XXS quan agafa una velocitat de creuer que ja no reduirà en tot l’estiu. Aquesta setmana es posen en marxa Lo Riu Sona d’Amposta i el Say It Loud al Castell, a més de la programació del Primavera Pro. Continuen també festivals com el Jazz Terrassa i cicles com el de la Monumental a Barcelona. Han caigut del calendari 2021 el Primavera Sound, el Sónar i el Nowa Reggae, però tornen festivals que van haver de cancel·lar l’edició de l’any passat com el Rubí Random, l’Acampada Jove, l’Embassa’t, el de Cap Roig, el Festival Pau Casals...

Els més prolífics de l’estiu

Oques Grasses, Stay Homas, Manel i Zoo

Malgrat la vacunació i els bons indicadors en general que mostren una davallada de la pandèmia a Catalunya, les festes majors sembla que no tindran el pes habitual en les programacions musicals de l’estiu. Tanmateix, feina no els faltarà a dos grups habituals d’aquest context més festiu: Oques Grasses, amb nou disc acabat de publicar, i Stay Homas, que mantenen l’embranzida del 2020, actuaran pel cap baix en una desena de festivals cadascú. I tots dos coincidiran en cites com el Canet Rock, el Cabró Rock de Vic, el Vibra de Manresa, l’Ítaca empordanès i el Sons del Món de Roses.

També prou fructífer serà l’estiu català dels Manel: una altra desena de concerts a festivals de gran format com el Cruïlla i a d’altres més modestos com l’Embassa’t de Sabadell. Manel aconsegueixen una altra fita: ser contractats per promotores rivals com Clipper’s (Cap Roig), Concert Studio (Pedralbes i Cerdanya) i The Project (Arts d’Estiu de Pineda). Tampoc els anirà malament a Zoo, Maria Arnal & Marcel Bagés, Sílvia Pérez Cruz, Bad Gyal, Love of Lesbian, Miki Núñez, Sidonie i Rosario.

El trio del test d’antígens

Els assajos a peu dret del Vida, el Canet Rock i el Cruïlla

Ara com ara, només en tres festivals la mobilitat del públic s’assemblarà a com era abans de la pandèmia: el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla. Tots tres formen part d’un assaig validat pel departament de Salut i supervisat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Públic dret, amb mascareta FFP2 facilitada per l’organització i sense restriccions de mobilitat després de donar negatiu en un test d’antígens que es farà diàriament en espais annexos als recintes dels festivals. El Vida és l’únic que no repercuteix al públic el cost del test, o almenys no fa que els espectadors paguin un extra a banda de l’entrada. Al Canet el test costarà 7 euros. Al Cruïlla, 8,5 euros, 12 euros per als que tinguin abonament de dos dies, i 15 per als que tinguin l’abonament de tres dies. Dels tres esdeveniments, només el Cruïlla porta artistes internacionals (o no residents a l’estat espanyol). Canet és el que manté un cartell com els d’abans. El Cruïlla treu els monòlegs de comèdia de la carpa i els trasllada a un dels escenaris que abans acollia concerts. I el Vida ha hagut de sacrificar la part internacional de l’oferta. Aixo sí, tots tres es faran al juliol. 

Nascuts en pandèmia

Vibra de Manresa, Cruïlla XXS, Nits del Fòrum i Som de Mar

Hi ha festivals com el Vibra de Manresa que van néixer l’any passat. El va impulsar la sala Stroika amb el suport de l’Ajuntament de la capital del Bages per apaivagar el pessimisme pandèmic. Van ser cinc nits a l’aire lliure amb el públic assegut, i ara hi tornen del 18 de juny al 17 de juliol amb més dies i ampliant l’aforament al pati del recinte firal fins a les 950 persones. En el cartell, sospitosos habituals com Zoo, Oques Grasses, Stay Homas, Els Amics de les Arts... Un cas similar és el Som de Mar de Lloret de Mar, creat l’any passat per la productora U98 Music amb suport municipal i que per a la segona edició (del 19 al 28 d’agost) compta amb David Otero, Pasión Vega, Carlos Sadness, Sopa de Cabra, Marina Rossell, María José Llergo...

Les circumstàncies del 2020 també van propiciar la creació de programacions musicals adaptades a la realitat pandèmica com les Nits del Fòrum (organitzades pel Primavera Sound) i el Cruïlla XXS. Tots dos repeteixen enguany, però el Cruïlla XXS amb nous escenaris a l’Estadi Olímpic i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. 

Els nouvinguts

Cerdanya Music Festival, Istiu i Say It Loud al Castell

Pot passar que aquest estiu el turisme interior tingui més rellevància econòmica que abans del covid. Per tant, no és tan agosarat que Concert Studio exporti el model del Festival Jardins de Pedralbes a la vall d’Alp per fer-hi el Cerdanya Music Festival del 12 al 22 d’agost; per a la primera edició tira de Gipsy Kings, Aitana, Manel, Nathy Peluso, Hombres G, Sopa de Cabra, Miguel Ríos, Rosario... l’eclecticisme boutique que es gaudeix amb camisa de lli i rebequeta. No és l’única novetat d’un estiu en què també s’estrenen altres festivals com l’Istiu de Castelló d’Empúries (James Rhodes, Marina Rossell i Clara Peya, entre d’altres, del 5 a l’11 de juliol) i el Petit Paradís de Tossa de Mar (del 31 de juliol al 7 d’agost), i en què festivals com el Say It Loud creen una versió de primavera-estiu: el Say It Loud al Castell, que es farà el 5 i el 6 de juny a Montjuïc amb Rita Payés, Rodrigo Laviña (Extraño Weys) i Tarquim.

La novetat més original

Itinera, 80 concerts escampats pels micropobles

L’Associació de Micropobles de Catalunya és una de les impulsores del Festival Itinera Parlem, que va començar a finals de maig i que s’allargarà fins a la tardor. El propòsit és muntar concerts a municipis de menys de 500 habitants. Hi haurà una vuitantena d’actuacions de músics que han sorgit de les diferents escoles i associacions musicals, en especial alumnes de l’Escola Joan Chamorro.

Un festival d’un sol artista

Respira: concert, festa i experiència amb Joan Dausà

Joan Dausà s’ha empescat una manera prou original de preestrenar algunes de les cançons del disc que publicarà d’aquí uns mesos: fer sis concerts del 24 de juny al 4 de juliol al recinte de la ciutat grega i romana d’Empúries, a l’Escala.

Els artistes internacionals

Zucchero, Rufus Wainwright i Radvanovsky & Kaufmann

La presència d’artistes internacionals és més aviat minsa aquesta temporada. Tanmateix hi ha figures de primer nivell, sobretot en els festivals de música clàssica. Atenció per exemple a l’òpera Tosca en versió concert que cantaran a Peralada el 25 de juliol la soprano Sondra Radvanovsky i el tenor Jonas Kaufmann, amb el baríton malagueny Carlos Álvarez completant un repartiment estel·lar: el mateix trio que va enlluernar el Liceu amb Andrea Chénier el 2018. Per cert, per Peralada també passarà Rufus Wainwright, per fer-hi un recital tot sol. Altres noms internacionals d’aquest estiu són Ben Harper, Zucchero, God Save The Queen i Kool & The Gang, tots quatre a Porta Ferrada; Myles Sanko, Alan Parsons Live Project, Woodkid i Salvador Sobral a Pedralbes; Editors, Morcheeba i Two Door Cinema Club al Cruïlla; Matthias Goerne, Andrè Schuen i Katharina Konradi, entre d’altres, a la Schubertíada, i Billy Cobham i Philip Catherine, al Jazz Terrassa.

Amb personalitat pròpia

La singularitat de l’(a)phònica i el Poesia i +

L’estiu és ple de programacions intercanviables, d’artistes que van saltant d’un festival a l'altre, i sovint la línia artística és gairebé inexistent. Això no passa ni al Festival de la Veu de Banyoles (a)phònica (del 24 al 27 de juny) ni al Poesia i + del Maresme (del 30 de juny a l’11 de juliol). Tots dos promouen produccions noves i fomenten trobades artístiques. L’(a)phònica compta enguany amb Tarta Relena, Anna Andreu, Nacho Vegas i Enric Casasses, entre d’altres. I el Poesia i + convoca Maria Jaume, Ikram Boulum, Magalí Sare, Ferran Palau...

stats