Automoció

Acord definitiu: Silence s'instal·larà a Nissan Zona Franca

Els sindicats es manifesten per denunciar que la reindustrialització "no va pel bon camí"

2 min
La manifestació dels treballadors de Nissan d'aquest dimecres.

Una bona notícia, però aigualida. Així veuen els sindicats l'acord que van tancar aquest dimarts a la nit perquè Silence s'instal·li als terrenys de Nissan a la Zona Franca. Per als comitès d'empresa la notícia és bona, però la reindustrialització de la marca nipona no va pel bon camí. L'acord, anunciat aquest dimecres pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, preveu que la marca de motos elèctriques controlada per Acciona contracti "una bona part" dels empleats de Nissan que es van quedar sense feina quan va tancar l'automobilística nipona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller ha explicat que l'acord permet "desbloquejar una bona part de la negociació sobre Nissan", i ha elogiat "tot el treball fet per la taula de reindustrialització", que s'ha mostrat segur "que acabarà amb èxit". Durant el ple del Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut "agrair el treball" dut a terme pel departament d'Empresa per aconseguir aquest acord, així com el de "la representació dels treballadors i el conjunt d'actors que han participat de la taula de reindustrialització".

Però els treballadors no ho veuen del tot clar. "Nissan està en lluita" és una de les pancartes que els centenars d'antics empleats de l'empresa nipona han mostrat aquest dimecres pel centre de Barcelona, en una manifestació que s'ha iniciat a la part alta del passeig de Gràcia, davant la conselleria d'Empresa, i ha baixat fins a la cruïlla del carrer Mallorca amb Pau Claris, on hi ha la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Amb aquesta mobilització, els empleats volien pressionar l'administració perquè publiqui "ja" el concurs per reindustrialitzar la planta de la Zona Franca. A més, reclamen poder participar en l'elaboració de les bases del concurs i que no s'intenti convertir la planta en un centre només logístic.

Crítiques sindicals

El secretari general de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza, ha avisat Roger Torrent que l'entesa amb la marca propietat d'Acciona no significa que el procés estigui acabat. "Sembla que el procés ja està acabat perquè hem tancat Silence. És un inici, però no va per bon camí", ha lamentat. Segons Boiza, Silence s'ha compromès a acceptar les condicions pactades amb Nissan per l'ERO, que inclouen un sou un 20% superior al conveni del sector i la garantia de feina durant tres anys. Per al sindicalista, aquest projecte no deixa de ser "un complement" a l'opció principal, el hub d'electromobilitat de QEV, que es proposa fitxar uns 600 treballadors el 2023 i la mateixa xifra l'any següent.

stats