Economia 26/10/2017

L'Airef diu que la crisi catalana resta 1.700 milions a les comunitats

L'organisme també creu que la "incertesa" redueix les possibilitats de complir amb el dèficit

Ara
2 min
El president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, José Luis Escrivá, ahir a Madrid.

BarcelonaLa situació de Catalunya afectarà "tant sí com no" la resta de comunitats autònomes i la revisió a la baixa del PIB feta pel govern espanyol. Segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, l'Airef, podria restar fins a 1.700 milions d'euros a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest organisme també considera que la "incertesa" política de Catalunya podria rebaixar fins a 10 punts el grau de probabilitat de compliment del dèficit del conjunt de les comunitats autònomes, fins a fer-lo "improbable".

L'Airef, que ha elaborat un informe sobre les línies fonamentals dels pressupostos per al 2018 de les comunitats sense incloure Catalunya, a l'espera d'una valoració del "xoc" que pugui provocar -diu- la situació política catalana, recorda que segons els lliuraments a compte aprovats al juliol pel govern espanyol les comunitats tindrien l'any que ve 3.700 milions més que el 2017. Però si s'actualitza aquesta xifra d'acord amb l'última dada de creixement econòmic (2,3%) les comunitats disposarien només de 2.000 milions més, és a dir, que perdrien 1.700 milions, cosa que, segons l'Airef, es deuria a la incertesa política catalana.

En cas d'un escenari de pròrroga pressupostària, segons els càlculs d'aquest organisme les comunitats autònomes tindrien l'any que ve 1.000 milions menys que el 2017. Així, l'Airef sosté que l'impacte català de la incertesa associat a una "situació temporal" d'inestabilitat política a Catalunya es reflectiria "en un deteriorament del saldo pressupostari al voltant de 2 dècimes respecte al 2,2% del PIB fixat com a objectiu". No obstant això, si la incertesa es perllonga al llarg de tot el 2018, el creixement econòmic podria arribar a ser significativament inferior al previst, "el que situaria el dèficit en l'escenari més pessimista, a l'entorn del 2,7% del PIB ", segons explica l'organisme.

Sobre el conjunt de les comunitats, l'Airef veu "factible" el compliment del dèficit del 0,4% el 2018, si bé insisteix que tot això es pot incomplir per la "incertesa" de l'escenari català.

stats