Economia 03/02/2016

Anonymous 'hackeja' una web d'El Corte Inglés i filtra dades sobre pagaments fets per l'empresa

Periodistes, activitats esportives i Església van rebre diners dels grans magatzems

Ara
2 min
Prop de 60.000 corredors han envaït els carrers de Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Nueve, un grup espanyol lligat a Anonymous, ha 'hackejat' una web d'El Corte Inglés i ha filtrat una sèrie de pagaments fets per la companyia de grans magatzems dels quals s'haurien beneficiat periodistes, i amb què també s'haurien gratificat diverses activitats esportives i actes organitzats per l'Església catòlica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes informacions apareixen publicades aquest dimecres en alguns mitjans digitals, com El Confidencial, VozPopuli o eldiario.es. Segons VozPopuli, la companyia ha admès la seva web "del proveïdor de gestió de contingut de patrocinis Acceso" va ser atacada.

Segons aquestes filtracions, l'empresa hauria destinat 53 milions d'euros a pagaments, distribuïts com a col·laboracions, patrocinis, donacions i mecenatge. Qui més se n'hauria beneficiat seria el món de l'esport, que hauria rebut més de 20 milions d'euros en cinc anys. En aquest sentit, destaca el món de la vela, que hauria obtingut uns 10 milions d'euros. També s'haurien beneficiat de pagaments esports com el golf, l'hípica, el pàdel i el tenis.

Entre les aportacions també se'n van destinar a la promoció de la fallida candidatura olímpica de Madrid i altres esdeveniments esportius, tot i que de menys quantitat, destinades a esports més populars com el bàsquet o el futbol.

La companyia també hauria pagat quantitats importants a l'Església, com ara vuit milions dedicats al patrocini de la Jornada Mundial de la Joventut que es va celebrar a Madrid, o 25.000 euros per a l'acte de beatificació d'Álvaro del Portillo, que va ser el successor de Josemaría Escrivá de Balaguer, el fundador de l'Opus Dei.

Pagaments a periodistes

Criden l'atenció els pagaments a coneguts periodistes, com l'articulista Fernando Ónega (que hauria cobrat 294.000 euros) la tertuliana Isabel Durán (54.000 euros) o el cap d'opinió de l''Abc', Jaime González (54.400 euros). A més, hi apareixen altres pagaments menors a altres periodistes i diners destinats a diferents autors de blogs a internet. Aquests pagaments, o almenys la majoria, tenen una explicació curiosa: durant força temps, la participació en les tertúlies d'Intereconomía es pagava amb xecs regal de 'El Corte Inglés', que era patrocinador de la cadena. Per això els periodistes que hi participaven surten en aquesta llista.

També hi ha pagaments per acords publicitaris a diferents mitjans de comunicació, així com col·laboracions per ajudar en les despeses de festes i celebracions locals, com els 3.500 quilos de caramels comprats per la cavalcada de Reis de Madrid de l'any 2011.

D'altra banda, eldiario.es publica que l'empresa de grans magatzems va obtenir 140 milions d'euros com a dividend de la seva filial portuguesa, la qual cosa va fer reduint capital en un 27% d'aquesta participada. El diari apunta que es podria haver fet per motius fiscals i per destinar aquests diners a reduir l'endeutament de la matriu espanyola.

stats