Grans fortunes

Aquests són els catalans més rics

El president d'Audax Renovables, que va avalar Joan Laporta, irromp a la llista de 'Forbes'

4 min
José Elías

BarcelonaHi ha hagut sorpasso en la llista dels catalans més rics. Segons la revista Forbes, que ha publicat aquest dimarts els 100 espanyols amb els patrimonis més importants, la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, se situa com la catalana amb una fortuna més gran i 11a en la llista espanyola, que un cop més encapçalen l'empresari Amancio Ortega (amb un patrimoni de 67.000 milions d'euros) i la seva filla Sandra. Daurella substitueix en la primera posició del pòdium català Manuel Lao, expropietari de Cirsa, que ara és tercer. També crida l'atenció la irrupció dels primers emprenedors i del president d'Audax Renovables, José Elías, que va ajudar Joan Laporta a aconseguir in extremis els avals que li feien falta per ocupar la presidència del Barça.

1.
Sol Daurella

Presidenta de Coca-Cola Europacific Partners

Sol Daurella

La presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, té una riquesa valorada en 1.900 milions d'euros, 600 milions més que l'any passat. Aquest creixement li ha permès recuperar la primera posició dels catalans més rics, un lloc que ja ocupava el 2019, i avançar Manuel Lao. Daurella també és 11a en el rànquing espanyol, on millora tres posicions respecte a l'any passat. La companyia de Daurella ha adquirit aquest any Amatil, l’empresa que embotella i distribueix Coca-Cola en sis països, entre els quals hi ha Austràlia, Nova Zelanda i Indonèsia. Aquesta adquisició també ha fet que es canviés el nom de la multinacional de Coca-Cola European Partners a Coca-Cola Europacific Partners.

2.
Isak Andic

President de Mango

Isak Andic és el català més ric amb una fortuna d'uns 4.500 milions.

Com Daurella, Isak Andic –el president de la cadena de moda Mango– també millora posicions i aconsegueix passar del quart lloc al segon, amb un patrimoni valorat en 1.600 milions d'euros, 400 més que el 2020. Andic és la 14a fortuna espanyola. La seva empresa, després de tres anys de pèrdues i de tocar fons el 2016, aconseguia el 2019 tancar l’any amb xifres positives. La crisi del covid, però, la va fer tornar a les pèrdues, una situació que es preveu torni a capgirar aquest 2021.

3.
Manuel Lao

Expropietari de Cirsa

Manuel Lao, president de Cirsa, en una imatge d'arxiu.

L'expropietari de Cirsa (un negoci que es va vendre el 2018), Manuel Lao, passa de ser el català més ric de l'any passat a ocupar la tercera posició. La seva fortuna ha disminuït lleugerament, dels 1.400 milions d'euros als 1.300. Pel que fa al rànquing espanyol ocupa la 19a posició, i cau set llocs respecte al 2020. Actualment és accionista de la socimi immobiliària Merlin Properties, amb un 6% del capital.

4.
Alberto Palatchi

President de Galma Grupo

Alberto Palatchi Bienveniste, de Pronovias

A la quarta posició hi torna a haver un gran grup tèxtil català: la fortuna d’Alberto Palatchi, que es va vendre el 90% de Pronovias però encara en conserva un 10%, és de 1.300 milions d'euros. Són 100 milions més que l'any passat, fet que el situa com el 20è milionari més ric d'Espanya.

5.
Antonio Gallardo Ballart

Principal accionista de la farmacèutica Almirall

Antonio Gallardo Ballart
6.
Jorge Gallardo Ballart

President de la farmacèutica Almirall

Jorge Gallardo, de la farmacèutica Almirall

A la cinquena i a la sisena posició hi ha els dos principals accionistes de la farmacèutica Almirall, Antonio i Jorge Gallardo Ballart, l'últim dels quals n'és el president. Els dos germans tenen 1.000 milions d'euros de patrimoni cadascú, 100 més que l'any passat, i ocupen la 25a i la 26a posició en el rànquing espanyol.

7.
Carmen Daurella Aguilera

Accionista de Coca-Cola Europacific Partners

Personatge

La segona dona del rànquing català també és del clan Daurella. Carmen Daurella és la cosina de la presidenta de Coca-Cola Europacific i una de les accionistes de la companyia. El seu patrimoni puja a 950 milions d'euros, 350 més que els que tenia el 2020. Aquest increment també ha fet que escali posicions en la llista dels més rics d'Espanya, en què se situa en 28a posició, mentre que l'any passat era al 36è lloc.

8.
José Elías

President d'Audax Renovables

José Elías

La de José Elías és la irrupció més important de la llista. És el president d'Audax Renovables i qui va avalar Joan Laporta a últim moment perquè pogués ser president del Futbol Club Barcelona. L'energètica va assolir un benefici de 26,4 milions d'euros el 2020, un 4% més que l'any anterior, malgrat la pandèmia. L'empresari se situa com la vuitena fortuna catalana, amb 900 milions d'euros, i en la 31a posició en el rànquing espanyol.

9.
Manuel Puig Rocha

Vicepresident del Grup Puig

Manuel Puig Rocha

El vicepresident del Grup Puig té un patrimoni de 850 milions d'euros, una mica inferior als 950 milions d'euros del 2020, i és el cosí del president del grup, Marc Puig, que també està en el llistat de Forbes (ocupa la 80a posició a nivell espanyol). Tant en el rànquing espanyol com en el català Manuel Puig va just darrere d'Elías.

10.
Thomas Andreas Meyer

President de Desigual

Sí: Thomas Meyer. No: Maurici Lucena

Thomas Andreas Meyer, propietari de Desigual, té un patrimoni de 850 milions d'euros, una quantitat que va caient des del 2019, quan en tenia 1.400 milions. La seva companyia, com la resta del sector, ha patit amb la crisi del covid. De fet, l'any passat va veure com queia la seva facturació un 39% i tancava l'exercici amb pèrdues de 83 milions d'euros.

Del rànquing dels 100 espanyols més rics, un 25% són catalans, i a banda d'Elías també destaca la irrupció dels primers emprenedors. És el cas de Marta Santacana, que se situa en el número 89è del rànquing, amb una fortuna de 300 milions d'euros. On no hi ha sorpreses és en qui encapçala la llista, ja que després d'Amancio Ortega i la seva filla Sandra, en tercera posició hi ha el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que intercanvia posicions respecte l'any passat amb el president de Mercadona, Juan Roig, que és quart. El patrimoni d'Amancio Ortega ha crescut 10.000 milions d'euros respecte al 2020 i equival al dels 52 milionaris següents de la classificació.

La comunitat de Madrid seguida per Catalunya encapçala el rànquing amb més fortunes gràcies, segons Forbes, a una política fiscal agressiva que ha permès atraure riquesa de la resta de comunitats.

stats