AUTOMOCIÓ
Economia 19/09/2015

Califòrnia acusa Volkswagen de manipular les emissions dels vehicles

Ara
2 min
El grup Volkswagen pot afrontar una multa de 15.800 milions d’euros.

BarcelonaEl primer fabricant de vehicles del món, el consorci alemany Volkswagen, podria afrontar una multa milionària als Estats Units si es demostressin les acusacions que ahir van arribar des de Califòrnia per haver falsejat les emissions de CO dels seus vehicles. Els reguladors mediambientals d’aquest estat nord-americà van acusar el grup automobilístic d’haver manipulat les emissions instal·lant als seus cotxes dièsel un sistema que enganya els sistemes que mesuren la quantitat de partícules que emeten els automòbils.

Si es demostren les acusacions, les multes que hauria de pagar la companyia arribarien als 15.800 milions d’euros (18.000 milions de dòlars), segons va informar ahir l’agència Reuters. Aquesta xifra supera, per exemple, els guanys que l’empresa va obtenir l’any passat amb la venda de vehicles a tot el món (que van ser 11.000 milions d’euros) i equival a un 16% de tota la facturació del 2014 del consorci que presideix Martin Winterkorn.

Les autoritats mediambientals parlen d’elusió “deliberada” de l’empresa en el compliment d’aquesta normativa durant el període comprès entre els anys 2009 i 2015. “Dit ras i curt, aquests cotxes tenen un software que desactiva els controls d’emissions quan es fa una conducció normal i els activa quan el cotxe està passant per un test d’emissions”, va explicar Cynthia Giles, membre de l’EPA, que és l’agència mediamiental de l’estat californià.

El que s’està investigant en aquest “sistema d’elusió”, que és com l’han batejat des de l’EPA, és que, si només altera les emissions quan els vehicles s’estan sotmetent a controls, vol dir que en realitat estan circulant per les carreteres automòbils que tenen nivells de pol·lució fins a 40 vegades més alts dels que permeten les lleis sobre baixes emissions, segons va afegir Giles.

Un portaveu del grup alemany Volkswagen al mercat nord-americà va assegurar ahir que la companyia està “cooperant en la investigació, però que en aquest moment és impossible fer cap altre comentari sobre aquesta qüestió”.

33.000 euros per vehicle

La multa que plana sobre el grup Volkswagen pot arribar a ser de 37.500 dòlars (uns 33.000 euros) per cada vehicle que va vendre amb aquesta alteració entre el 2009 i el 2015. I l’estimació de les autoritats de l’estat de Califòrnia s’enfila fins al mig milió d’automòbils.

Els models afectats per aquesta investigació són els Volkswagen de quatre cilindres i els vehicles dièsel d’Audi comercialitzats en aquest període de temps. Es tracta del VW Jetta, VW Beetle, VW Golf i l’Audi A3, així com també el VW Passat dels models en les seves versions del 2014 i 2015. Malgrat les acusacions i la investigació en marxa, les autoritats mediambientals van matisar ahir que encara no s’ha cridat a revisió cap d’aquests vehicles.

stats