Economia 03/05/2018

Brussel·les adverteix que la pujada de les pensions pot disparar el dèficit

La CE descarta que el Procés tingui impacte en l'economia

Laia Forès
2 min
El comissari d’Afers econòmics, Pierre Moscovici.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha revisat a l'alça aquest dijous les previsions econòmiques per a Espanya, com ja avançava ahir l'ARA, però ha advertit que l'Estat no complirà amb el dèficit pactat, tot i que aquest any per primera vegada se situarà per sota del 3%, el límit permès. En el document, Brussel·les mostra especial preocupació per l'augment de les pensions anunciada pel govern de Mariano Rajoy, mesura encara pendent d'aprovació formal, que disparà la xifra de dèficit del 2018 i el 2019.

Aquest any se situarà, segons Brussel·les, en el 2,6%, quatre dècimes més que l'objectiu pactat. El dèficit baixaria el 2019 fins a l'1,9%. Però encara no s'hi ha sumat l'augment de les pensions, que faran pujar les dades més d'un punt. El comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici, ha evitat durant la roda de premsa criticar la mesura anunciada, tot i que en l'informe sí que se subratlla com a risc pel dèficit.

Brussel·les alerta d'altres factors que també podrien disparar el dèficit com la rebaixa fiscal a les rendes més baixes, la pujada salarial dels funcionaris i el cost del rescat de les autopistes. També apunta a la compensació milionària que la Generalitat haurà de pagar per l'anul·lació, pel Tribunal Suprem, del concurs de concessió de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que es va adjudicar inicialment a un consorci liderat per Acciona i BTG Pactual el 2012.

El Procés no afecta l'economia

En el seu informe de les previsions econòmiques, Brussel·les torna a fer referència al Procés. La CE ja havia admès els últims informes de previsions econòmiques que la situació política a Catalunya no havia tingut impacte en el creixement del PIB, però en les últimes avaluacions advertia que "futurs esdeveniments" a Catalunya sí que podien tenir conseqüències econòmiques.

Aquesta advertència, reiterada en diferents informes, ja no apareix en el document que ha publicat aquest dijous l'executiu comunitari. Brussel·les es limita a constatar, una vegada més, que el Procés no ha afectat l'economia.

Pel que fa al creixement, la CE revisa a l'alça el creixement econòmic per a l'Estat, tot i que alerta d'una desacceleració del creixement. El PIB espanyol creixerà aquest any un 2,9% i un 2,4% el 2019. En els dos casos són tres dècimes més que el càlcul que havia fet la CE al febrer, quan ja havia millorat les previsions per a Espanya.

stats