Comptes públics

El govern espanyol reivindica la seva gestió econòmica a Catalunya

L'Estat va destinar a Catalunya 9.233 M€ de fons europeus

2 min
El delegat del govern estatal a Catalunya, Carlos Prieto, aquest divendres a la seu de la delegació a Barcelona.

BarcelonaEl govern espanyol ha tret pit de la seva gestió econòmica a Catalunya l'any passat. L'executiu espanyol ha recordat aquest divendres que Catalunya va rebre 9.233 milions d'euros de fons europeus Next Generation.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, dels 9.233 milions, 1.706 corresponen a fons React, que sol·liciten i reben directament de la Unió Europea les administracions autonòmiques, en aquest cas la Generalitat. A més, 3.973 milions van entrar de transferències de conferències sectorials i de concessions directes acordades amb el Govern, mentre que 3.554 milions corresponen a actuacions directes de l'executiu espanyol en territori català.

"El govern aposta per la reindustrialització i per la transició digital i ecològica", ha dit el delegat del govern estatal al Principat, Carlos Prieto, en la presentació del balanç socioeconòmic de l'executiu estatal a Catalunya per al 2023. Segons Prieto, les dades són "un reflex que allò que anuncien els ministres té una concreció a Catalunya".

En aquest sentit, ha recordat que el govern espanyol està "al costat" de la Generalitat per fer front a la sequera i ha remarcat que el 2023 ja es van destinar uns 400 milions d'euros a la construcció de les dessaladores de Tordera i Foix i 26 milions a la digitalització i millora de l'eficiència en l'ús de l'aigua a Catalunya. A més, tal com estava previst, l'Estat va aportar 112 milions d'euros dels fons europeus per a vuit projectes de modernització de regadiu en 166.000 hectàrees repartides entre les comarques de Lleida i Girona.

Catalunya ha rebut, segons dades del govern espanyol, 116 milions dels fons europeus destinats a projectes d'energia, un 30% del total, el mateix percentatge aproximadament que representen els 54 milions destinats del PERTE per al sector agroalimentari.

Sense data per conèixer l'execució d'inversions

D'altra banda, Prieto no ha concretat quan publicarà el ministeri d'Hisenda les dades d'execució pressupostària per comunitats autònomes, tal com li reclama des de fa mesos la Generalitat. El govern espanyol encara no ha fet públiques ni les dades del segon semestre del 2022 ni de la primera meitat del 2023. Segons el calendari habitual de publicacions, les primeres s'haurien d'haver conegut el 30 de maig passat i les segones, el 29 de setembre, però el ministeri n'ha ajornat sine die la publicació. Malgrat això, Prieto ha assegurat que hi ha diversos "compromisos" de l'executiu per publicar-les.

En les últimes dades conegudes, corresponents als primers sis mesos del 2022, l'Estat només havia liquidat un 15,7% de les inversions pressupostades en aquell període a Catalunya.

stats