Economia 12/01/2014

El Congrés espanyol vol igualar la baixa de paternitat i maternitat

F.m.c.
2 min

Barcelona.Consens al Congrés de Diputats espanyol perquè els pares puguin tenir, com ja fan les mares, setze setmanes de baixa per cada fill. La cambra baixa debatrà en seu parlamentària aquest hivern l'equiparació del permís de paternitat amb el de maternitat. La mesura, proposada per Convergència i Unió (CiU), compta amb el suport de totes les formacions polítiques i ja ha estat aprovada per la subcomissió de racionalització d'horaris. L'increment de les setmanes de permís per als pares que tinguin una criatura serà gradual i s'incrementarà en dues setmanes cada any fins a arribar a les setze que actualment té la dona. Les baixes de pares i mares en cas de naixement, adopció o acollida no es podran agafar de manera simultània, amb l'excepció dels primers quinze dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la diputada convergent Lourdes Ciuró, la mesura té com a objectiu "ajudar a la coresponsabilitat dels dos progenitors en la cura dels fills". Ciuró -que és portaveu de CiU a la comissió d'igualtat del Congrés- destacava dijous passat a Catalunya Ràdio que l'equiparació "ajudaria molt perquè contractar dones en període reproductiu no fos considerada pels empresaris una contractació de risc". La diputada, però, va advertir des de l'emissora que el PP vol que el text s'aprovi amb l'afegitó que es començarà a aplicar "quan la situació econòmica ho permeti". Aquest detall podria deixar en paper mullat l'equiparació de les baixes entre homes i dones a curt termini.

Endarreriments successius

El permís de paternitat és actualment de dues setmanes en contraposició a les setze de la mare. L'augment del període de baixa per als pares s'ha posposat diverses vegades en els últims anys. El govern espanyol va decidir al setembre endarrerir fins al 2015 l'ampliació del permís a quatre setmanes, tot i que Mariano Rajoy ho havia promès en campanya per a principis del 2013.

En els nou primers mesos de l'any passat, els permisos de maternitat van disminuir un 3,97% respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que els de paternitat van baixar un 4,48%, segons dades del ministeri de Treball i Seguretat Social. Per comunitats, Catalunya va ser l'autonomia que més permisos de paternitat va tramitar -fins a 33.157- entre els mesos de gener i setembre del 2013.

stats