Economia 30/08/2017

Els contractes de menys d'un mes han crescut un 70% durant la crisi

El 2016 es van signar 48 contractes per cada aturat que va sortir de les llistes de l'atur

Natàlia Vila
3 min
La UGT assegura que l'estacionalitat, en sectors com el dels serveis, es pot cobrir amb contractes fixes discontinus i no tants temporals

BarcelonaLa xifra de contractes temporals de curta durada –inferiors a un mes– ha augmentat un 70% des que va començar la crisi, el 2008. Són dades de l'últim informe de la UGT de Catalunya titulat 'Evolució de la contractació temporal a Catalunya 2008-2016', que també constata que, en conjunt, la contractació temporal ha crescut un 24% en total entre 2008 i 2016, mentre que la contractació indefinida s'ha reduït un 11,7% durant el mateix període.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En dades absolutes, això vol dir que ara hi ha 514.000 contractes temporals més que fa vuit anys i gairebé 50.000 d'indefinits menys. "Les empreses s'estan aprofitant d'aquesta flexibilitat gratuïta" que permet la reforma laboral, ha lamentat el secretari de polítiques sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas.

Només durant l'any passat, es van signar més de 824.000 contractes amb una durada igual o inferior a set dies: representen el 76% dels contractes inferiors a un mes i el 32% del total dels contractes temporals.

De fet, l'increment d'aquest tipus de contractes curts va fer que durant l'any passat se signessin 48 contractes per cada aturat que va deixar les llistes de l'atur. El sindicat també ha destacat l'alta taxa de rotació: si es fa la mitjana entre contractes i assalariats, l'any passat es van signar 2,5 contractes per cada treballador.

Més contractacions via ETT

La UGT també ha destacat l'"alarmant" augment de les contractacions que es fan a través d'empreses de treball temporal, les ETT. Les empreses recorren cada vegada més a aquestes empreses, la qual cosa ha fet que la contractació a través d'ETT augmenti un 36% des del 2008.

A més, els contractes que han realitzat aquestes empreses de durada inferior o igual a un únic dia han crescut un 88,9%. Segons les dades d'aquest sindicat, el nombre de persones contractades per ETT que signen d’11 a 50 contractes s’ha incrementat un 89,8%, i les que signen 51 contractes o més, un 132,6%.

"Creiem que les empreses opten per contractar a través d'ETT per estalviar costos i tenir més flexibilitat, però també per evitar que els treballadors tinguin més representació sindical", ha afegit Pasadas, que ha aprofitat per demanar als partits d'esquerres que promoguin un canvi als articles de l'Estatut dels Treballadors que regulen el nombre de delegats sindicals que hi pot haver a les empreses.

La UGT respon la ministra Báñez

La UGT de Catalunya lamenta que malgrat que ara es fan més contractes, "la quantitat no vagi lligada a la qualitat". Per això ha demanat a la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que corregeixi les seves afirmacions d'ahir, en què assegurava que la nova ocupació és de "més qualitat" i més social.

Segons aquest sindicat, actualment es produeix un abús de la contractació temporal i parcial, moltes vegades de manera fraudulenta, amb un increment de la contractació a través d’ETT, la subcontractació i les empreses multiserveis. "Tenim un mercat de treball on impera la il·legalitat; convidem la ministra Báñez que vingui a Catalunya, sigui contractada sense horari, per només uns dies, que treballi vuit hores i només en cobri quatre, potser aleshores canvia el seu discurs", ha etzibat Núria Gilgado, secretària d'acció sindical de l'UGT a Catalunya.

Per acabar amb aquests problemes la recepta del sindicat és clara: han tornat a demanar la derogació de la reforma laboral, més efectius a la Inspecció de Treball perquè puguin controlar totes les irregularitats i mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables, com la indústria, perquè no es converteixin en precaris.

stats