Economia 01/10/2019

La venda de cotxes creix un 11% al setembre a Catalunya després de mesos de caiguda

La xifra no fa remuntar una davallada acumulada des de principis d'any que ja és d'un 8%

P. C.
2 min
WTLP i cotxes d'ocasió, una equació interessant

BarcelonaAquest mes de setembre s'han venut a Catalunya un 11% més de cotxes que el setembre de l'any passat i un 18% més a tot Espanya. És la primera variació positiva respecte de l'any passat en diversos mesos seguits, però tot i això les vendes acumulen un descens d'un 8,2% a Catalunya i d'un 7,4% a tot Espanya des de principis d'any. Les dades compartides per les patronals del sector Anfac, Faconauto i Ganvam recullen que des del gener s'han entregat 965.300 turismes i totterrenys, 81.750 aquest mes de setembre.

El sector va patir una forta davallada en les vendes l'agost passat, fet que es va atribuir a la comparació amb el mateix mes de l'any anterior, que va ser excepcional en vendes per l'imminent entrada en vigor el setembre passat de la normativa d'emissions WLTP. Aquest setembre l'argument és similar: el mateix mes de l'any passat el nombre de matriculacions va ser molt baix. "Estem comparant amb el setembre de l'any passat, quan el mercat de l'automoció va marcar el seu punt d'inflexió i va començar a caure després de l'entrada en vigor del nou protocol de mesura d'emissions WLTP", assegura Raúl Morales, portaveu de Faconauto.

Tot i això, Noemí Navas, d’ANFAC, matisa que "la lleugera recuperació de volums correspon a les empreses i llogaters, que aconsegueixen equiparar un nivell similar d'entregues respecte l'any passat". I amortitzen, afegeix, les baixades registrades en els últims 12 mesos. Els vehicles per a particulars, diu, segueixen a la baixa i amb caigudes a doble dígit "i només un pla de xoc decidit, que fomenti la renovació del parc, aconseguirà capgirar aquesta tendència".

En la línia del que ha passat els mesos anteriors, la matriculació de vehicles electrificats, híbrids i de gas ha crescut un 63% a tot l'Estat respecte al mateix mes de l'any anterior. En total s'han venut 12.751 unitats. La xifra puja fins als 109.400 turismes d'aquest segment des de principis d'any, cosa que suposa un increment del 38% respecte al mateix període del 2017, quan se'n van matricular 79.200 unitats.

stats