Turisme

Desbloquejats els viatges de l'Imserso per a la temporada 2023-2024

L'oferta a les comarques de Girona es concentra a Lloret de Mar

ARA
2 min
Un turista britànic llegint ahir la premsa anglesa a la platja de Llevant, a Salou, dos dies després de la fallida de Thomas Cook.

BarcelonaEl programa de viatges destinat a les persones grans, l'Imserso, es posarà en marxa en els pròxims dies després del desbloqueig de la situació judicial que el mantenia paralitzat. El Tribunal Administratiu de Recursos Contractuals ha desestimat els recursos presentats per Soltour, Mundiplan i Seniorplan 2.0 contra l'adjudicació dels tres lots del programa a Ávoris. Les previsions no eren gaire bones, ja que si s'estimava algun dels tres recursos el programa tindria un retard de prop de tres mesos. Aquesta situació havia provocat molta incertesa, especialment al País Valencià, on una part de la planta hotelera i oferta complementària està destinada als turistes d'aquest programa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de Catalunya, el programa té impacte en l'oferta hotelera de la costa, sobretot a la Costa Daurada, i en el cas de les comarques de Girona se centra principalment a Lloret de Mar. L'Imserso té impacte sobretot en aquelles destinacions que tenen un turisme més estacional, com el de sol i platja, que omple hotels a l'estiu mentre que la resta de l'any queden força més buits. És per això que aquest programa no té gaire presència en l'oferta hotelera barcelonina.

Les previsions amb què es treballa ara mateix són que a partir de la segona quinzena d'octubre es puguin comercialitzar els viatges del programa. Abans, el ministeri de Drets Socials haurà de signar el contracte amb Ávoris i enviar les cartes d'acreditació als usuaris. Amb aquestes cartes ja es podran dirigir a les agències per reservar els viatges.

Un mes de retard

El programa començarà amb un mes de retard sobre el previst, la qual cosa millora les previsions que hi havia després dels recursos. La mesa de contractació de l'Imserso va atorgar a la companyia mallorquina Ávoris el lot de la costa peninsular, amb 443.887 places; el de la costa insular, amb 230.039, i el de turisme d'escapada i de procedència europea, amb 212.343. Els preus de cada lot pujaven a 32, 24 i 15 milions d'euros, respectivament.

L'Imserso ja va desestimar a principis d'agost les al·legacions presentades per Soltour, que afirmava que no estava d'acord amb "certs paràmetres", i va instar aquest consorci a elevar les seves peticions al Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, un camí que també van emprendre Nautalia i Mundiplan, també descartats en el procés d'adjudicació.

Un cop resolta aquesta qüestió, ara queda per afrontar-ne una altra que fa temps que el sector turístic ha posat damunt la taula, la necessitat de revisar aquest programa perquè ha quedat antiquat i no s'adapta als nous perfils d'usuaris. Les empreses poden recórrer a instàncies judicials superiors, però ja no s'impedirà l'aplicació del programa de l'Imserso.

stats