Economia 06/10/2017

Guindos diu que el decret per traslladar empreses respon a la "irresponsabilitat" de la Generalitat

CaixaBank farà servir la mesura per canviar la seu social saltant-se la junta d'accionistes

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aquest divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridEl govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres un decret urgent perquè les empreses amb seu a Catalunya puguin endur-se-la ràpidament a fora del territori català. Tal com va confirmar ahir l'ARA, CaixaBank té la intenció de sumar-se al Sabadell i aprovar aquest divendres a la tarda un canvi de seu. Per fer-ho, però, segons els seus estatuts hauria de ratificar la decisió en junta d'accionistes i, per això, ha estat en converses amb el govern de Mariano Rajoy per buscar una alternativa que passa per l'aprovació d'aquest decret llei.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comparegut per explicar els detalls d'aquesta mesura, que va lligada a la llei de societats cotitzades impulsada el 2015. Sobre aquesta tema, el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest mateix divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio que precisament la norma és una prova que el govern de Rajoy ha pressionat totes dues entitats perquè prenguin aquesta decisió.

Tal com ha explicat Guindos, la norma està inclosa en un reial decret llei de mesures urgents "en matèria de mobilitat dels operadors econòmics dins el territori nacional". Aquesta nova normativa facilita els tràmits perquè només amb la decisió del consell d'administració es pugui aprovar el canvi de seu social en el cas que els estatuts de l'empresa recullin que no és possible.

Segons ha explicat Guindos, el decret s'ha redactat en resposta a les peticions de "determinats grups empresarials" i amb l'acord del PSOE i Ciutadans. Tot i això el ministre no ha aclarit quines altres empreses ho han pogut demanar. A més, ha assegurat que tot plegat es deu a una "política irresponsable" per part del govern de la Generalitat.

Guindos ha aclarit que la mesura es publicarà aquest dissabte i entrarà en vigor doncs, aleshores, després de la reunió prevista del consell de CaixaBank.

ADICAE ho considera un atropellament als drets dels accionistes

Denunciarà el decret a la CNMV i els organismes europeus

Un cop aprovat el decret, l'associació en defensa dels usuaris de bancs i caixes, ADICAE, ha emès un comunicat en què qualifica "d'atropellament" dels drets dels accionistes el que ja ha batejat com el "decret Caixa". ADICAE assegura que perjudica els drets dels petits estalviadors i accionistes i que continua reduint la seva capacitat d'actuació efectiva a les juntes generals de les societats cotitzades. ADICAE assegura que el ministre Guindos "tergiversa" la regulació actual per intentar justificar una reforma que s'oposa als "més bàsics principis europeus i espanyols de transparència i govern corporatiu". Per això, aquesta associació ha anunciat que denunciarà el decret davant la CNMV i els organismes consultius europeus en què està present.

stats