Treball infantil

Escàndol als EUA: dos nens de deu anys treballant sense cobrar al McDonald's

El departament de Treball nord-americà multa tres franquícies de la cadena que empleaven il·legalment més de 300 menors d'edat

2 min
Un treballador de McDonald's en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl departament de Treball dels EUA ha multat amb 212.544 dòlars (191.000 euros) tres franquícies de McDonald's després de detectar fins a 305 menors treballant il·legalment en una seixantena de restaurants de la cadena a Kentucky, Indiana, Maryland i Ohio, segons informa en un comunicat d'aquest dimarts. En un dels establiments a Louisville (Kentucky), a més, les autoritats van trobar-hi dos nens de 10 anys que treballaven sense cobrar i amb jornades laborals que s'allargaven fins a les dues de la matinada, durant les quals preparaven i servien menjar i netejaven el restaurant, entre altres coses. Un dels dos també feia servir la fregidora, una tasca prohibida per als treballadors de menys de 16 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les regulacions federals avalen que els menors puguin treballar als EUA a partir dels 14 anys, però estableixen una sèrie de límits pel que fa a tasques i horaris que les tres franquícies sancionades incomplien en un total de 62 restaurants, 45 dels quals a Kentucky. Els joves de 14 i 15 anys, edats de la majoria de treballadors detectats, no poden treballar més de 3 hores en un dia lectiu i no més de 8 hores en un dia no lectiu. Les jornades, que en cap cas poden ser en horari escolar, no poden començar abans de les 7 del matí ni acabar més tard de les 19 hores.

"Massa sovint els empresaris no compleixen les lleis de treball infantil que protegeixen els treballadors joves", ha criticat la directora de districte de la divisió de Salaris i Horaris a Louisville, Karen Garnett Civils, que ha deixar clar que "en cap cas hi hauria d'haver un nen de 10 anys treballant en una cuina de menjar ràpid al voltant de graelles calentes, forns i fregidores". La franquícia responsable del restaurant on hi havia aquests dos nens ha al·legat que eren fills d'un supervisor del local, a qui havien anat a visitar, i que no s'havia autoritzat que treballessin.

Per la seva banda, McDonald's ha qualificat els informes del departament de Treball d'"inacceptables, profundament preocupants i contraris a les altes expectatives" que l'empresa té per a la marca, segons ha lamentat Tiffanie Boyd, vicepresidenta sènior de McDonald's als EUA, en un comunicat recollit per NBC News. "Sé com és d'important que cada restaurant fomenti una cultura de seguretat. Com a mare d'un fill adolescent que va treballar amb orgull al nostre McDonald's, ho sento a un nivell molt personal", ha afegit.

Segons el departament de Treball, tot i que la majoria de casos d'irregularitats en el treball infantil als EUA impliquen que els menors treballen més hores de les permeses, durant l'any 2022 es van detectar 688 menors ocupats il·legalment en feines perilloses, el recompte més alt des del 2011. Entre ells hi havia un noi de 15 anys que, precisament, va quedar ferit en utilitzar una fregidora en un McDonald's de Morristown, a Tennessee.

stats