POLÍTICA MONETÀRIA
Economia 19/06/2019

La Fed resisteix a Trump i manté sense canvis el preu del diner

L’organisme obre la porta per primer cop a abaixar els tipus aquest any

Carlos Pérez Cruz
3 min
El president de la Fed, Jerome Powell, en una reunió del mes de maig.

WashingtonLa Reserva Federal nord-americana segueix ferma malgrat les pressions de Donad Trump i va decidir dimecres no modificar els tipus d’interès, que es queden en la mateixa forquilla en què es mouen des del desembre de l’any passat, entre el 2,25% i el 2,5%. La institució presidida per Jerome Powell manté així invariable la seva política d’estabilitat, tot i que en un comunicat va advertir de les “creixents incerteses”. Aquest fet apunta a una futura rebaixa del preu del diner, i alguns economistes calculen que aquesta rebaixa podria ser de fins a mig punt en el que queda d’any. El mateix Powell va admetre en roda de premsa que “s’han enfortit” els motius que justificarien “una política monetària més acomodatícia”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Reserva Federal no es mou, però és la primera vegada des que Powell n’és el president que hi ha vots discrepants. El seu homòleg de la Fed de St. Louis es va posicionar en contra del manteniment dels tipus i va demanar una baixada del 0,25%. Powell va donar a entendre que aquesta pot ser la direcció en un futur pròxim. “Malgrat això -va avisar-, és important que la política monetària no reaccioni de manera desproporcionada a fets puntuals, perquè això podria comportar riscos i afegiria incertesa al pronòstic”. Entre aquests fets va citar la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. I encara que aquest conflicte es pogués resoldre aviat, el president de la Reserva Federal no va descartar la necessitat d’una revisió a la baixa dels tipus. “Seguirem observant si aquestes incerteses continuen presents en el nostre pronòstic, i prendrem les mesures adequades per mantenir l’expansió”, va assegurar.

Adeu a la paciència

Amb aquesta decisió, la Reserva Federal abandona el terme “pacient” que havia utilitzat de manera recurrent en els seus últims comunicats per justificar la seva política de contenció monetària. La paciència desapareix ara davant la tensió que provoquen les guerres comercials de Trump, però també per la “preocupació sobre el creixement global”. Powell va admetre que “els riscos semblen anar en augment”.

La Fed també ha fet públiques les seves projeccions econòmiques, actualitzades prèviament al mes de març. No hi ha canvis en la seva estimació de creixement per a l’economia nord-americana, situada en el 2,1% per a aquest any i en el 2% per al vinent. Això sí, l’organisme modifica les previsions d’inflació i rebaixa l’evolució de preus fins al final de l’any i la deixa en un 1,5%, tres dècimes per sota del que estava previst al març, i per sota també de l’objectiu que es marca la Fed, que és d’un 2% anual.

Powell planta cara

La decisió adoptada després d’una reunió de dos dies ha permès a la institució mantenir un marge d’independència enfront de les pressions del president dels Estats Units, Donald Trump, que volia que la Reserva Federal rebaixés els tipus. La pressió de la Casa Blanca ha sigut constant durant tota la presidència de Powell i, segons Bloomberg, Trump fins i tot es va arribar a plantejar la possibilitat de cessar-lo, un moviment difícilment executable amb la legislació vigent. En la roda de premsa, Jerome Powell va ser clar: “La llei és clara; tinc un mandat de quatre anys i tinc tota la intenció d’acabar-lo”.

ELS TIPUS D’INTERÈS ALS EUA I EUROPA

2,25% - 2,5%

és el rang al qual la Reserva Federal va deixar ahir els tipus d’interès bàsics, que no modifica des del desembre, malgrat insinuar una possible rebaixa el 2019

0,00%

és el tipus bàsic a la zona euro, tot i que el president del BCE, Mario Draghi, va obrir la porta dimarts a una rebaixa a taxes negatives si es manté la desacceleració

stats