Economia 17/12/2015

Fira de Barcelona salpa cap a l'Havana

L'ens firal català tancarà el 2015 el segon millor any amb 148 milions d'ingressos, amb un 40% lligats al MWC

Elena Freixa
3 min
Fira de Barcelona espera tancar el seu segon millor any, amb 148 milions d'ingressos. CRISTINA CALDERER

BarcelonaFira de Barcelona farà l'any que ve el salt a Cuba contractada per l'empresa pública Palco per assessorar i organitzar quatre salons temàtics. L'experiència de l'ens ha fet que les autoritats del país americà, immers en un procés d'apertura econòmica, hagin triat Fira de Barcelona per dur a terme el primer saló dedicat a la indústria alimentària, a l'hostaleria, a la seguretat i a les arts gràfiques i l'embalatge.

L'ens publicoprivat català serà l'encarregat de desplegar per primer cop a l'Havana una cartera de salons temàtics que substituiran l'actual Fira de Mostres que aglutinava diversitat de sectors econòmics al país. El nou director general de Fira, Constantí Serrallonga, ha subratllat que aquesta també serà una oportunitat per a les empreses catalanes per aterrar al mercat cubà de la mà d'aquests esdeveniments.

Fira de Barcelona també prestarà serveis d'assessoria internacional l'any que ve a altres països, com Mongòlia, on participarà en la construcció d'un projecte firal a Ulan Bator. També coorganitzarà nous salons a Qatar i l'Smart City a Kyoto i, per primer cop, a Mèxic, al municipi de Puebla.

Un 2015 de recuperació

El 2015 serà el segon millor any de Fira de Barcelona des del punt de vista dels ingressos, amb una previsió de 148,1 milions d'euros. Només el 2014, amb 152 milions, va superar aquest sostre en un any extraordinari que no es pot comparar a l'actual perquè hi ha fires que no es fan cada any, sinó cada dos, ha explicat Serrallonga. Comparat amb el 2013 –que és l'any firal comparable–, la facturació ha millorat un 13%. L'ebitda previst arribarà als 12,5 milions, un 31% més.

El 40% dels ingressos estan lligats al Mobile World Congress (MWC), l'esdeveniment estrella que té lloc a Barcelona i que els organitzadors han garantit a la ciutat fins al 2023. La bona notícia és que aquest any els salons propis de Fira de Barcelona trenquen la tendència dels últims anys i també creixen altre cop. El seu pes en la facturació és d'un altre 40%, i han crescut un 4%, segons ha explicat el director de l'ens.

El president de Freixenet i del consell d'administració de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, ha dit que això és senyal que la recuperació econòmica al mercat interior també comença a reeixir. Per al 2016 es preveu que l'impacte sobre els ingressos dels salons propis segueixi creixent al voltant d'un 5%.

Serrallonga va dirigir TMB amb els socialistes i ha sigut gerent amb CiU.

El balanç de l'any també està marcat per canvis interns a Fira de Barcelona, que acaba de nomenar fa menys de dues setmanes Constantí Serrallonga com a un nou director general. El seu antecessor, Agustí Cordón, tampoc marxa del tot de l'ens, ja que s'incorpora al consell executiu en substitució de Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. Han renovat tres consellers més que són els empresaris Pedro Fontana, Luis Conde i Miquel Martí.

El consell general de Fira de Barcelona també ha estrenat fa pocs mesos presidenta amb la nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest dijous ha subratllat que cal un esforç perquè la "nova etapa" de la Fira de Barcelona maximitzi els beneficis que esdeveniments com el MWC poden dur a la ciutat. Colau també ha fet una crida per treballar per la contribució de l'ens firal a sectors com l'economia social i la sostenibilitat.

Noves fires i 'revivals'

Torna el saló de la moto i creix l'Smart Cities

El calendari de salons i esdeveniments estarà format el 2016 per 60 cites i tindrà plats forts com el saló Alimentaria, que es fa cada dos anys, ha explicat Serrallonga. En la tònica de recuperar salons propis, Fira de Barcelona tornarà a celebrar el Motoh!, la fira de la moto que la crisi va interrompre el 2008.

Com a novetats, hi haurà l'ampliació de l'Smart Cities, amb dos salons complementaris que se celebraran alhora i que s'han gestat des de la mateixa Fira. N'hi haurà un de dedicat a la tecnologia i gestió de l'aigua (l'e-Water) i un de dedicat al reciclatge i la reutilització (Circular Economy). També continuarà la fira d'Internet Of Things (IoT), que s'ha fet per primer cop aquest any.

Entre les idees d'innovació que es treballen encara sense cap concreció hi ha la futura celebració d'algun esdeveniment que doni resposta a un sector creixent: el de l'economia col·laborativa. "És un dels temes que tenim al 'portfoli'", ha reconegut el director.

stats