Economia 23/07/2019

L'FMI eleva la previsió per a Espanya però rebaixa la de la mitjana mundial

L'organisme preveu un creixement del PIB espanyol del 2,3%, dues dècimes més del previst

Ara
2 min
L'FMI eleva la previsió per a Espanya però rebaixa la de la mitjana mundial

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat les perspectives de creixement per a l'economia espanyola per aquest any fins a un increment del PIB del 2,3%, dues dècimes més respecte al pronòstic del passat mes de gener. Per contra ha rebaixat la mitjana mundial al 3,2%, una dècima menys de la prevista l'abril passat, quan ja havia rebaixar dues dècimes més la previsió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De cara al 2020, l'organisme presidit de manera interina per David Lipton, ja que Christine Lagarde es troba immersa en el procés de nominació per ser presidenta del Banc Central Europeu (BCE), també ha revisat el pronòstic a la baixa en una dècima, fins al 3,5%. Aquest repunt és "precari" per a la institució, ja que depèn en gran part que s'estabilitzin les economies de països emergents i en desenvolupament i que hi hagi cert progrés en la resolució de les guerres comercials.

Amb aquestes noves previsions, Espanya es converteix en l'únic país de les grans economies de l'eurozona que ha obtingut una millora de les seves perspectives per a aquest any, segons reflecteix l'actualització de juliol de l'informe 'Perspectives Econòmiques Mundials', publicat aquest dimarts. Alhora l'informe confirma també l'expectativa que el 2020 l'economia espanyola creixerà un 1,9%. L'organisme justifica la millora de les perspectives en un increment de la inversió en els últims mesos, així com a un menor nivell d'importacions.

Alemanya, a la baixa i França es manté

Per que fa a la resta de països de l'eurozona, el creixement d'Alemanya s'ha revisat una dècima a la baixa, fins al 0,7%, mentre que el 2020 serà de l'1,7%, tres dècimes més. A França, en canvi, es manté, de manera que es preveu que creixi un 1,3% el 2019 i un 1,4% l'any següent. Pel que fa a Itàlia incrementarà el seu PIB un 0,1% aquest any, la mateixa xifra que va donar l'abril, mentre que el pronòstic per al 2020 s'ha revisat fins al 0,8%, una dècima menys.

L'organisme estima que el conjunt de la zona euro creixerà un 1,3% el 2019, sense canvis respecte al pronòstic anterior, i un 1,6% el 2020, una dècima més.

L'alça de l'any que ve es produirà per la recuperació de la demanda externa i la dissipació de factors "temporals", com les protestes a França o les noves normes de mesurament d'emissions contaminants de vehicles, que van afectar la indústria automobilística alemanya.

El ministeri d'Economia destaca la fortalesa de l'economia espanyola

Pel ministeri d'Economia i Empresa en funcions, la previsió a l'alça de l'FMI certifica la "fortalesa" de l'economia espanyola "davant la desacceleració de l'activitat econòmica global".

"La nova estimació de l'FMI està en línia amb les realitzades en les últimes setmanes per la Comissió Europea i el Banc d'Espanya", afegeix el Ministeri, que recorda que aquestes institucions van elevar fins al 2,3 % i el 2,4%, respectivament, les seves previsions sobre Espanya per a aquest any.

stats