Economia 26/10/2016

Gallego abandonarà la direcció de CCOO a Catalunya

Els dos sindicats principals, CCOO i UGT, hauran renovat els seus líders en un any

Natàlia Vila
3 min
Joan Carles Gallego: “Contra el frau no valen paraules sinó sancions”

Barcelona“Fins a l’abril seguiré fent la meva feina aquí; després preguntaré a recursos humans de la meva empresa com està la plaça a l’institut on treballava, per tornar-hi”. Així és com va dibuixar, aquedt dimecres a la tarda, Joan Carles Gallego el seu futur més immediat. L’actual secretari general de Comissions Obreres a Catalunya va renunciar ahir a repetir al capdavant de l’organització amb un tercer mandat i, per tant, deixarà de liderar el sindicat l’abril del 2017, durant la celebració de l’onzè congrés del sindicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest canvi inicia automàticament un procés de relleu que evidencia la renovació dels dos principals sindicats a Catalunya. L’abril passat UGT també va fer un canvi al capdavant de l’organització, quan Camil Ros va substituir Josep Maria Álvarez, que havia estat al capdavant de la secretaria general del sindicat a Catalunya durant 26 anys.

En el cas de CCOO, Joan Carles Gallego ha decidit -en consens amb el consell nacional del sindicat- no fer ús del tercer mandat extraordinari que preveuen els estatuts perquè considera que ara mateix no hi ha cap situació excepcional: “Les organitzacions haurien d’establir límits de mandats clars; no hi ha cap situació extraordinària, per això em limito als dos mandats”, va explicar ahir Gallego.

Comencen les travesses

Un dels més ben posicionats per substituir Gallego és Javier Pacheco, líder de la federació d’indústria i exsecretari del sindicat a Nissan. En una entrevista aquest estiu amb l’ARA, l’actual secretari general va admetre que Pacheco “és una persona capacitada, que ha demostrat un compromís i una dedicació enormes, i també té capacitat de lideratge, d’interlocució i de negociació a diferents àmbits”.

A partir d’ara s’iniciarà el procés electoral, per al qual, aquesta vegada, el sindicat ha optat per un sistema d’avals. Qualsevol afiliat es podrà presentar a les eleccions, però ha d’aconseguir 5.000 suports per optar al càrrec. De l’1 al 15 de novembre es podran presentar candidatures. La segona quinzena del mes, els candidats faran una presentació territorial, i l’11 de desembre començaran a recollir els avals. Tenen temps fins al 20 de gener.

El futur de Joan Carles Gallego

L’encara secretari general de CCOO a Catalunya fa un balanç positiu dels seus vuit anys de mandat. Gallego defensa que han mantingut “viu” i “fort” el sindicat malgrat que han sigut uns anys complicats, “segurament els més durs de la democràcia”, va lamentar abans d’afegir: “Ara el sindicat està preparat per recuperar la part que pertoca als treballadors”. Gallego seguirà actiu en el sindicalisme, però admet que ara mateix no té més plans que tornar a fer de professor: “No em preocupa gaire, perquè tinc la meva plaça, tot i que vull preguntar si el meu retorn afectarà alguna altra persona, perquè no vull danys col·laterals”.

Tot i això, Gallego no descarta cap escenari futur, tampoc el polític. Els seus predecessors, Joan Coscubiela i Josep Lluís López Bulla, van acabar de diputats al Congrés i al Parlament. Gallego va deixar llegir entre línies: “No descarto mai res, però ara no és damunt la taula”.

LES CLAUS

1. Per què marxa el secretari general de CCOO de Catalunya?

Un cop exhaurits els dos mandats que figuren als estatuts del sindicat, Joan Carles Gallego va explicar que no hi ha cap situació excepcional que obligui a fer ús del tercer mandat extraordinari que preveuen les normes. Gallego va dir que considera positives les renovacions.

2. Què passarà ara a CCOO?

El sindicat obre un procés de relleu que aquesta vegada s’ha acordat que es faci per mitjà de candidatures amb avals. Tots els afiliats es poden presentar al càrrec de secretari general a partir de l’1 de novembre, però entre els dies 11 de desembre i 20 de gener hauran de recollir 5.000 suports perquè qualsevol candidatura tiri endavant.

3. Ja hi ha algun candidat?

No hi ha cap candidatura oficial per substituir Gallego, però una de les persones més ben posicionades és Javier Pacheco, que és al capdavant de la federació d’indústria del sindicat. El mateix Gallego, en una entrevista aquest estiu a l’ARA, va dir que és “una persona que ha demostrat un compromís i una dedicació enormes”.

4. Quin balanç fa Gallego dels seus vuit anys de mandat?

L’actual secretari general de CCOO de Catalunya va defensar ahir que han mantingut “viu” i “fort” el sindicat durant els que han sigut, diu, “els anys més durs de la democràcia”. Gallego considera que ara el sindicat ha de passar a recuperar els drets perduts pels treballadors.

5. Què farà Gallego quan hagi deixat el càrrec l’abril de l’any que ve?

Segons va explicar, l’encara secretari general demanarà al departament d’Ensenyament tornar al centre on feia classes de secundària, l’Institut La Pineda de Badalona. Això sí, Gallego no descarta cap escenari, fins i tot el polític. Assegura que no ha fet plans.

stats