Economia 29/12/2018

La Generalitat abandonarà el FLA al gener però les finances catalanes continuaran depenent de l'Estat

El Govern passarà a acollir-se al fons de facilitat financera, que també penja de l'executiu espanyol

Ara
3 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Generalitat abandonarà el fons de liquiditat autonòmic (FLA) al gener. Així ho ha anunciat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista a l'ACN. Ara bé, les finances del Govern continuaran depenent de l’Estat perquè s’acolliran al fons de facilitat financera (FFF), un altre mecanisme de liquiditat habilitat per l’executiu espanyol que té uns requisits tècnics menys exigents que el FLA tot i que els dos tenen el mateix tipus d'interès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller d'Economia ha assegurat que Catalunya avança cap a la "sostenibilitat financera" i que, a partir d'ara, s'acollirà al fons de facilitat financera, com a pas previ per finançar-se als mercats.

Aragonès assegura que aquesta decisió és un "senyal de la salut financera" de l'administració. D'altra banda, el vicepresident confia a aprovar els pressupostos de la Generalitat i ha descartat eleccions anticipades: "No em resigno a una pròrroga tot l'any".

En declaracions a l'ACN, Aragonès ha assegurat que el canvi del FLA pel fons de facilitat financera donarà a Catalunya "més llibertat" davant un Estat que "sempre ha utilitzat aquesta qüestió per recentralitzar políticament". El vicepresident detalla que aquest pas és gràcies a la "bona feina" anterior per ajustar els comptes al dèficit, reduir el desequilibri i els terminis de pagaments a proveïdors. Aragonès apunta que el canvi arriba després d'una resolució a favor per part del ministeri d'Hisenda de fa unes setmanes.

Un canvi en el control econòmic de la Generalitat

Fonts de la conselleria expliquen a l'ACN que el més rellevant és que a partir d'ara canviarà el control econòmic sobre la Generalitat. Pel que fa als comptes del Govern, Aragonès es mostra convençut que els pressupostos es podran aprovar tard o d'hora. Després de rebutjar que hi pugui haver eleccions anticipades al Parlament, el vicepresident afirma que no es resigna a una pròrroga tot l'any: "No contemplo en cap cas l'escenari de no tenir els pressupostos", ha asseverat, tot i que la Generalitat començarà el 2019 sense uns comptes nous.

El conseller d'Economia defensa que s'està treballant en uns "bons" pressupostos pel país, que corregeixen "molts dels dèficits" que hi havia abans en matèries d'ensenyament, seguretat, salut, emergències o noves inversions i la recuperació de l'espai de 0-3 anys, de manera que "no hi hauria d'haver forces progressistes que no participessin de l'acord". Així, confia que PSC-Units i CatECP acabin donant llum verda als comptes.

Sobre la posició de la CUP

Aragonès lamenta que els anticapitalistes es neguin a debatre els números, tot i que manté la porta oberta per si al final se sumen a la negociació: "La CUP forma part d'aquesta majoria que aprova propostes d'increment de la despesa, i estaria bé que també formés part de la majoria del pressupost". "S'han descartat, però la porta és oberta, tot i que prioritzem negociar amb les forces amb predisposició a negociar", ha admès. Aragonès reitera que el Govern donarà llum verda als números un cop hi hagi acord per aprovar-los, després, al Parlament: "Iniciar un debat pressupostari sense tenir garantida l'aprovació seria una temeritat que el que faria seria impedir l'aprovació definitiva dels comptes". Així, el conseller apunta que l'executiu serà prudent: "Preferim esperar uns dies més o poques setmanes però tenir garantida la tramitació que no portar els pressupostos al Parlament sense acord i condemnar-los al rebuig". Amb tot, Aragonès destaca que les xifres amb què treballa el Govern permeten, en termes de despesa corrent, superar els números del 2010 en àmbit social: "Reverteixen les retallades, tornem a les xifres d'abans de la crisi, i amb un dèficit 40 vegades inferior; per tant, són socials i equilibrats", subratlla.

Finalment, el vicepresident nega que aprovar el sostre de despesa al Congrés sigui cap acostament per negociar els comptes de l'Estat. A l'entrevista, Aragonès ha defensat que el que s'ha fet és aprovar uns nous objectius de dèficit que van més enllà del sostre de despesa de l'Estat per al 2019, i també de la Generalitat, amb dues dècimes més: "La situació ara és diferent [respecte al govern del PP], la proposta és més sòlida i dues dècimes més per a Catalunya són 484 MEUR, que permeten més marge de maniobra", justifica.

stats