Economia 24/11/2020

La Generalitat crea un registre d'autònoms per desencallar les ajudes pel covid

El Govern no ha concretat la dotació de les ajudes ni els criteris per accedir-hi

Elisabet Escriche Rivas
2 min
La Generalitat encara no ha definit els criteris per accedir a les ajudes.

BarcelonaDesprés del caos de les ajudes als autònoms que va comportar la destitució de la cúpula del departament de Treball, el Govern ha aprovat aquest dimarts, mitjançant un decret llei, la creació d'un registre de treballadors per compte propi per gestionar amb més agilitat les ajudes del col·lectiu més afectat per l'impacte de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els autònoms, doncs, hauran de fer una inscripció prèvia a aquest registre per després poder accedir a les ajudes extraordinàries que activi el Govern. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, no ha concretat quan s'obriria el registre –s'ha limitat a insistir que "els pròxims dies"– i, pel que fa a les ajudes, tampoc ha donat a conèixer quina dotació pressupostària tindrien ni quins serien els criteris per optar-hi, tot i que sí que s'hi podran acollir diversos sectors. "No serà un ajut universal que es rebrà pel sol fet de ser autònom, sinó que caldrà demostrar l'afectació en les seves activitats a conseqüència del coronavirus", ha puntualitzat. Paral·lelament, la concessió d'aquestes prestacions serà objecte d'un control d'Intervenció General de la Generalitat.

L'objectiu d'aquest nou sistema, ha subratllat Budó, és que sigui "àgil i fàcil" i que el registre permeti al Govern fer una "radiografia" del sector i poder "calibrar bé com s'han de dur a terme" les ajudes. En aquest sentit, ha afegit que es preveu que la primera línia de prestacions amb aquest nou sistema arribi a les butxaques dels autònoms més afectats abans que del final de l'any.

El registre d'inscripció el canalitzarà el departament de Treball, Afers Social i Família. La portaveu ha admès que els 20 milions d'euros aprovats fa unes setmanes i que van col·lapsar la web de la Generalitat van ser "insuficients" i que ara la quantitat haurà de ser "més elevada". Però ha insistit que serà els pròxims dies quan se'n facilitarà la xifra, la manera d'accedir-hi i els criteris i requisits per optar-hi. Unes mesures que establirà una comissió formada pels departaments de Vicepresidència, Treball, Polítiques Digitals i Administració Pública i Presidència.

Ajudes fiscals

En matèria fiscal, el decret aprovat aquest dimarts també inclou una bonificació del 100% de l'impost sobre transmissions patrimonials (ITP) i d'actes jurídics documentals (AJD) per les concessions administratives o actes administratius equiparables que atorguin l'aprofitament privatiu del domini públic per a determinats usos, que s’hagin meritat entre l'1 de gener del 2020 i el 31 de desembre del 2021. Els destinataris són els establiments de l'àmbit de la restauració com bars, restaurants i cafeteries que disposen de terrasses a la via pública, així com la venda ambulant.

També en matèria administrativa, i per ajudar el sector de la restauració, el decret preveu la suspensió dels terminis de caducitat d’autoritzacions d’emplaçament i permisos d’explotació de les màquines recreatives del tipus B dels establiments d’hostaleria i assimilats, així com d’inscripció de les empreses operadores de màquines recreatives.

stats