Immobiliari

Les hipoteques toquen fons amb la pitjor caiguda en deu anys

Els préstecs hipotecaris van disminuir un 31,8% respecte al setembre del 2022

2 min
Les hipoteques cauen, però apunten a la recuperació

BarcelonaEl nombre d'hipoteques sobre habitatges firmades a Catalunya ha tocat un nou fons. Després d'encadenar cinc mesos de caigudes interanuals, al setembre es van firmar 5.291 préstecs hipotecaris, un 31,8% menys que el mateix mes de l'any anterior. Suposa la davallada més acusada des que la pujada dels tipus d'interès ha afectat el mercat hipotecari: les famílies demanen menys hipoteques perquè és més car endeutar-se. Per trobar un descens similar, cal remuntar-se al desembre del 2013.

Segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), tot i la davallada interanual, la firma d'hipoteques ha augmentat un 18% respecte a l'agost. Això s'explica pel caràcter vacacional d'aquest mes: la gent tendeix a firmar menys hipoteques perquè hi ha més gent de vacances. A tot l'Estat, la caiguda de préstecs hipotecaris va ser menor (-29,6%), fins als 31.054, però també la més pronunciada dels últims mesos. Tot i això, a diferència de Catalunya, per trobar una xifra similar només cal remuntar-se al gener del 2021, quan va caure un 30,45% interanual. A totes les comunitats autònomes es van firmar menys hipoteques que fa un any, especialment a Múrcia (-44,8%), l'Aragó (-39%) i Galícia (-38,2%).

Totes les hipoteques firmades a Catalunya van sumar un préstec total de 871 milions d'euros al setembre, xifra que suposa també una caiguda per sobre del 32% respecte a l'any anterior, tot i que la més pronunciada va ser recentment: al maig l'import total va caure un 44% respecte al maig del 2022. A tot Espanya la xifra va de 4.446 milions, amb un retrocés similar (-29,7%), el més elevat des de principis del 2021. La hipoteca mitjana va ser de 143.186 euros.

Hipoteques i compres, per fi compassades?

Un dels comportaments més particulars del mercat de l'habitatge aquest any ha estat que les compravendes no han seguit el ritme de les hipoteques: mentre que aquestes últimes es desplomen des de l'abril, la compravenda d'habitatges ha anat aguantant sense grans davallades. Això s'explica pel fet que es recorre més a l'estalvi a l'hora d'adquirir un habitatge, en detriment del deute, i també per la incidència de la demanda estrangera a les grans ciutats, com Barcelona.

No obstant això, precisament al setembre és quan finalment a Catalunya la compravenda d'habitatges va experimentar un descens similar al de les hipoteques, amb una caiguda interanual del 28,8%. Fins aleshores no havia passat del 17%. Cal recordar que el 2022 el mercat immobiliari va experimentar un any rècord després de començar amb molta força i anar-se refredant de mica en mica. Un estudi presentat recentment per la UB i la immobiliària Forcadell preveu que a Espanya es produirà una disminució del 15% de la venda d’habitatges i del 5% en el seu preu.

I amb els preus, què passa?

Els descensos de les hipoteques i les compravendes d’habitatges, de l’entorn del 30% a Catalunya, encara no han tingut efecte en els preus. Això s’explica pel dinamisme del mercat, empès per les compravendes, que han resistit durant més temps, i també per l’escassetat d’oferta en el mercat d’obra nova. Aquest desequilibri ha traslladat la demanda al mercat d’habitatges de segona mà, el que ha provocat un manteniment dels preus.

stats