Economia 16/09/2020

Els comuns proposen un "terra fiscal" per evitar el dúmping de la Comunitat de Madrid

Tenen intenció de portar la proposta al Congrés

Pau Rumbo / Mireia Esteve
2 min
Jéssica Albiach durant el debat general sobre la "Catalunya real" al Parlament.

BarcelonaContinua la batalla ideològica sobre el model fiscal a banda i banda del taulell polític. Els comuns proposen que l'Estat estableixi un "terra fiscal" per a les comunitats autònomes, és a dir, una espècie de mínim impositiu per evitar situacions de dúmping fiscal com la que ja es produeix a la Comunitat de Madrid. Un dúmping que encara es pot eixamplar amb l'anunci d'aquesta setmana de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, d’emprendre “la màxima rebaixa fiscal” de la història de la regió. La confluència ha portat aquesta proposta al debat de política general que ha començat aquest dimecres al Parlament i té la intenció d'elevar-lo després al Congrés.

Conscients que la competència d'imposar una mesura d'aquest tipus és estatal, fonts dels comuns expliquen que la seva intenció és, un cop superat el debat de política general, redactar una proposició de llei al Parlament i, després, portar-la al Congrés. La seva proposta, d'entrada, és que les comunitats autònomes puguin mantenir la capacitat normativa però que l'Estat pugui fixar topalls mínims en impostos com successions, patrimoni (limitant les bonificacions) i, sobretot, en el tram autonòmic de l'IRPF. Aquests tres impostos, diuen, són els que fan que Madrid sigui un "paradís fiscal".

Els de Jéssica Albiach obligaran els partits de la cambra catalana a mullar-se al situar la qüestió en una breu proposta de resolució en què demanen una reforma impositiva "per impedir les pràctiques de dúmping fiscal d'algunes comunitats, especialment la Comunitat de Madrid, que afecten directament la competitivitat econòmica dels diferents territoris de l'Estat, així com els seus serveis públics". Especialment rellevant serà el posicionament del PSC, el soci d'Unides Podem al govern estatal, i del tàndem al capdavant de la Generalitat: ERC, en la prèvia de les negociacions pels pressupostos generals de l'Estat, i un JxCat que ha sigut reticent en el passat recent a les pujades d'impostos, fins i tot a les previstes als comptes del govern català.

La decisió arriba un dia després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, anunciés una rebaixa de mig punt en tots els trams de l'IRPF.

stats