Economia 03/06/2019

La indústria europea destrueix ocupació per primera vegada en 56 mesos

Alemanya, Àustria i Itàlia són els països on més ha caigut l'activitat

Ara
2 min
La indústria europea destrueix ocupació per primera vegada en 56 mesos

BarcelonaL'activitat de les fàbriques de la zona euro va continuar caient en picat durant el maig passat i això va fer que l'índex de gerents de compres (PMI) del sector manufacturer se situés en els 47,7 punts, enfront dels 47,9 del mes anterior. És la primera caiguda neta de l'ocupació després de 56 mesos consecutius d'expansió, segons les dades d'IHS Markit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les guerres comercials, la caiguda de la demanda en el sector automotriu, el Brexit i la incertesa geopolítica generalitzada són els principals riscos que poden fer descarrilar qualsevol estabilització del sector manufacturer", ha indicat Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit.

A més, les noves comandes van caure per vuitè mes consecutiu. Les empreses enquestades van informar de la disminució de la demanda tant nacional com internacional. D'aquesta manera, l'augment continuat de l'excés de capacitat productiva va tenir un impacte negatiu en l'ocupació i, després de 56 mesos d'expansió contínua, es va registrar la primera caiguda neta de la dotació de personal.

Grècia, el nivell més alt d'activitat

Entre els països analitzats, Alemanya és el que va registrar el deteriorament més fort de l'activitat manufacturera al maig, amb 44,3 punts, la seva pitjor puntuació en dos mesos, mentre que a Àustria es va situar en 47,8 punts, mínim de 50 mesos, i a Itàlia, tot i arribar al seu màxim de 8 mesos, la dada es va situar en 49,5 punts, encara per sota del llindar que separa la contracció de l'expansió de l'activitat.

En aquest sentit, Grècia, amb 54,5 punts, va registrar el nivell més alt d'activitat, per davant dels Països Baixos, amb 52,2 punts, i de França, amb 50,6 punts. En el cas d'Espanya, l'índex va baixar fins als 50,1 punts respecte als 51,8 del mes anterior, el seu pitjor resultat en tres mesos.

"Les empreses s'estan estrenyent el cinturó, estan reduint la despesa i retallant personal", ha advertit Williamson, que també ha assenyalat que la quarta caiguda mensual consecutiva de la producció i el nou declivi de les noves comandes constaten que "el sector continua en la seva fase més difícil des del 2013".

stats