Economia 07/04/2016

J.Juan i Gutmar lideren l’oferta per salvar 200 empleats a Delphi

Elena Freixa
2 min
J.Juan i Gutmar lideren l’oferta per salvar 200 empleats a Delphi

El proveïdor de components per a la indústria de la motocicleta J.Juan i l’empresa de mecanitzats per a l’aeronàutica Gutmar són les dues empreses catalanes que lideren l’oferta conjunta per quedar-se les instal·lacions de Delphi a Sant Cugat del Vallès. L’oferta sobre la qual es treballa amb Delphi i amb la mediació del Govern, i que encara no és vinculant, aglutina un total de quatre companyies -les dues esmentades i dues enginyeries més petites- que volen instal·lar-se a Sant Cugat i desplegar-hi els seus plans industrials, segons van explicar ahir a l’ARA fonts pròximes a la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta inicial de reindustrialització passa per constituir una societat conjunta que estaria liderada per J.Juan i per Gutmar, que juntes salvarien el gruix dels més de 200 empleats de Delphi, que podrien seguir treballant a les instal·lacions un cop la multinacional nord-americana deslocalitzi la producció cap a Romania. J.Juan és avui el principal proveïdor de peces de moto a Catalunya i un dels grans supervivents de la crisi que ha patit aquesta indústria els últims anys. Gutmar és una pime catalana que treballa per als àmbits de l’aeronàutica i la robòtica.

El proveïdor de l’automòbil nord-americà, que fabrica bombes d’injecció per a motors dièsel a Sant Cugat, va presentar dimecres passat l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar els 540 treballadors que té a la planta catalana. En el marc de la negociació de l’expedient tenen lloc les converses per aconseguir reubicar una nova activitat (en aquest cas, diverses) dins de les instal·lacions. Les quatre empreses compartirien espai i també costos logístics i d’altres tipus per abaratir el cost final, van assegurar ahir les mateixes fonts.

Malestar per l’ERO

La decisió de Delphi de tirar endavant l’ERO sense esperar que es tanqui primer l’acord de reindustrialització no agrada als treballadors, però tampoc al Govern. A partir de la presentació de l’ERO, la llei fixa 30 dies de converses per pactar un acord amb els treballadors. Els sindicats UGT i CCOO lamenten que la situació afegeix pressió sobre la plantilla. La direcció de Delphi ha esgrimit que el tancament es fa perquè el producte que produeix no resulta competitiu per a una planta instal·lada a Catalunya.

stats