Economia 24/04/2018

Josep González ajorna la renovació de Pimec i seguirà de president fins als 77 anys

Després de cinc mandats i 28 anys al capdavant de la patronal manté que "els estatuts ho permeten"

Natàlia Vila
3 min
Josep González, president de la Pimec, en una imatge recent.

BarcelonaLa renovació al capdavant de Pimec haurà d'esperar. L'actual president de la patronal de les petites i mitjanes empreses, Josep González, ha anunciat aquest dimarts que es torna a presentar com a candidat a la presidència de Pimec a les pròximes eleccions, que s'han de fer aquest any. D'aquesta manera, González, de 73 anys, canvia d'opinió després d'haver assegurat públicament en una entrevista a l'ARA que hi havia "moltes possibilitats" que l'actual fos el seu últim mandat.

Després de 28 anys al capdavant de la patronal, González havia assegurat que "comença a tocar el relleu". Tot apunta, però, que el canvi generacional haurà d'esperar perquè, segons ha explicat el mateix González, dimarts passat el comitè executiu de Pimec va decidir per unanimitat demanar-li que tornés a presentar-s'hi de nou.

"Van aprofitar que jo estava de viatge per feina al Canadà i van aprovar aquest punt; és una decisió que m'ha costat molt de prendre, ha estat molt difícil, però m'ho han demanat unànimement i he decidit acceptar", ha explicat González. "Em sento molt orgullós d'aquesta casa, m'hi trobo bé i estem ben avinguts; hi ha molt poques institucions en què hi hagi aquest bon rollo", ha afegit l'actual president en roda de premsa davant de part de la direcció de la patronal.

Serà el sisè mandat a què opta González, que representa els petits i mitjans empresaris de Catalunya des del 1990 i Pimec des del 1997, i sembla que –una vegada més– tampoc tindrà rivals. Fonts internes de Pimec i el mateix González veuen poc probable que s'hi presenti cap altra candidatura. Tot i això, la patronal obrirà el termini per accedir a la presidència de Pimec el 8 de maig.

Límit màxim de dos mandats

La nova candidatura de González, però, ha topat de front amb els propis estatuts d'aquesta institució. La patronal ha hagut de consultar un advocat, perquè des del 2015 l'article 35 del seu reglament limita a dos els mandats de la presidència. Pimec assegura, però, que finalment el dictamen extern ha conclòs que la norma que es va aprovar ara fa tres anys no té efectes retroactius.

"Interpretem que s'aplica a partir d'aquell any, perquè el redactat no especifica el contrari, i per tant m'hi puc presentar; de fet, si ho volgués encara em podria presentar un altre cop més", ha insistit González, que ha recordat que les últimes eleccions van ser al 2014 i que el canvi normatiu va arribar un any més tard, el 2015. "No volíem que hi hagués cap dubte d'interpretació en aquest sentit, per això vam demanar un dictamen a un advocat", ha justificat González.

En el cas que l'actual president de Pimec es presentés, doncs, a totes les candidatures possibles que li permeten els estatuts i guanyés, acabaria el seu mandat al capdavant de la patronal als 81 anys: "Com us podeu imaginar, no crec que passi", ha fet broma González.

Les eleccions d'aquest any a Pimec se sumen a una llista considerable de relleus al capdavant de diferents institucions: la sortida de Josep Lluís Bonet a Fira de Barcelona, el relleu de Miquel Valls a la Cambra de Barcelona o el canvi de Joaquim Gay de Montellà a la patronal de les grans empreses, Foment del Treball.

Precisament, González s'ha volgut desmarcar també aquest matí de les declaracions que Gay de Montellà va fer fa uns dies en què assegurava que "Catalunya es dirigeix cap a un llarg període en 'stand by', sense creixement econòmic durant 10 anys o més, si seguim així", amb referència al Procés sobiranista. El president de Pimec considera que no hi ha fonaments ni dades econòmiques que recolzin aquesta afirmació: "No és un problema de discrepàncies, el que passa és que crec que aquesta afirmació forma part d'un missatge molt negatiu que s'ha volgut donar i que nosaltres a Pimec no veiem per enlloc", ha respost González. El president d'aquesta patronal ha afegit les dades d'exportacions, inversions i facturació empresarial demostren, precisament, el contrari del que assegura Foment.

Any rècord per a Pimec

La patronal catalana ha presentat aquest dimarts al matí els resultats de l'últim exercici. Pimec va tancar el 2017 amb una facturació de 15,4 milions en ingressos, la majoria provinents de les quotes dels socis (23%) i els serveis als seus associats (22%), i va aconseguir un resultat abans d'impostos de més de 960.000 euros.

Durant l'any passat, el nombre de socis a Pimec va créixer un 12,4%, fins als 128.000. González ha destacat l'increment notable que han tingut Pimec Comerç i altres sectorials com la de logística. Uns augments que s'han aconseguit "gràcies, en part, al desgavell que va suposar la fallida de la Confederació de Comerç de Catalunya", ha matisat el responsable de comerç de la patronal, Àlex Goñi, que assegura que la xifra de comerciants associats ha crescut de 35.000 a 50.000 des d'aleshores.

"Aquests resultats demostren una trajectòria amb números molt sòlids", ha destacat González, que també ha remarcat que "cap altra institució com la nostra té aquestes xifres".

stats