UE

L'eurozona esquiva la recessió tècnica per la mínima

L'economia dels països de la moneda única creix 0,5 punts el 2023 en comparació amb l'any anterior

2 min
Un treballador d’una fàbrica de cotxes a Wolfsburg, Alemanya.

Brussel·lesFa temps que els tambors de recessió tècnica ressonen a l'eurozona, però de moment els països de la moneda única l'esquiven per la mínima gràcies al fet que, després de decréixer 0,1 punts el tercer trimestre del 2023, el quart trimestre de l'any passat la taxa va ser del 0%, segons les dades preliminars publicades aquest dimarts per l'Eurostat. D'aquesta manera, la zona euro ha evitat encadenar dos trimestres consecutius de decreixement, que és el que defineix la recessió tècnica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que l'eurozona ha evitat la recessió tècnica pels pèls, aquest 2023 l'economia dels països de la moneda única s'ha vist marcada per un creixement molt dèbil. Pel que fa al global del 2023, comparat amb el curs anterior, l'economia de l'eurozona va créixer 0,5 punts. I en el primer i segon trimestre de l'any passat el PIB de la zona euro només va incrementar-se 0,1 punts en relació amb els tres mesos anteriors.

L'eurozona esquiva la recessió per la mínima

Una de les economies que ha crescut més durant el quart trimestre del 2023 i han contribuït a evitar el decreixement de l'eurozona ha sigut Espanya, que ha incrementat el seu producte interior brut (PIB) en 0,6 punts. Itàlia, que és la tercera economia del bloc, també ha registrat un creixement econòmic de 0,2 punts. Altres països més petits, com Bèlgica o Portugal, també han augmentat la seva economia, en 0,4 i 0,8 punts, respectivament.

Aquestes taxes han aconseguit esmorteir en gran part l'estancament econòmic d'altres grans estats membres de la zona euro. Per exemple, l'economia més important de l'eurozona, Alemanya, va disminuir, i el quart trimestre de l'any passat va caure 0,3 punts, després que el segon i tercer trimestre es quedés al 0%. França, que és la segona gran economia de l'euro, també s'ha quedat al 0%.

L'eurozona aguanta el cop

Diferents autoritats comunitàries, com el mateix vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, i els ministres de Finances dels Vint-i-set, ja han donat per fet en més d'una ocasió que l'eurozona entraria en recessió tècnica, encara que sempre hagin descartat que pugui ser "profunda i duradora". Tot i això, la zona euro està aguantant més bé del que els mercats i les autoritats financeres esperaven els elevats tipus d'interès (ara al 4,5%) i la frenada de l'activitat industrial d'Alemanya.

Aquest inici d'any, però, també s'ha vist marcat per la incertesa provocada pel conflicte al mar Roig, que se suma al que genera la guerra d'Ucraïna i la de Palestina i Israel. Tot i que encara no s'ha vist reflectit en la taxa d'inflació, que continua baixant, les autoritats europees alerten que cal estar amatents a les conseqüències del conflicte per evitar que acabi influint-hi i provocant un repunt de l'augment de preus.

stats