Economia 19/12/2018

La falta de manteniment de les infraestructures paralitza el mercat del ciment

La patronal Ciment Català preveu un creixement nul aquest any

Xavier Grau
2 min
Ciments Molins invertirà 350 M€ per augmentar la producció

BarcelonaLa poca activitat en el sector de la construcció i la falta de manteniment de les infraestructures faran que el sector del ciment a Catalunya tanqui l'any amb un creixement nul, segons la patronal del sector, Ciment Català.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president d'aquesta patronal, Salvador Fernández Capo, considera que les magnituds de l’activitat del sector mostren "una progressiva tendència a la baixa", i en aquest sentit destaca que "el 2017 la demanda de ciment a Catalunya va créixer més d’un 16% i aquest any és previsible que el creixement sigui proper a zero".

Per a Fernández Capo, la paràlisi en la construcció i el manteniment d’infraestructures públiques apareix com la principal causa de la situació del sector.

A més, la competitivitat de les fàbriques catalanes es veu amenaçada aquests darrers mesos pels

costos energètics, especialment els derivats de la subhasta d’electricitat, segons la patronal. "La nostra indústria ha d’assumir la interrompibilitat de l’energia elèctrica amb una compensació econòmica tan petita i amb unes condicions i restriccions tan grans que els nostres costos no paren de créixer, i això encareix la producció i ens va restant competitivitat per exportar", indica el president de Ciment Català.

Les dades estadístiques recollides al llarg del 2018 demostren que la situació de les fàbriques catalanes ha empitjorat en comparació amb les de la resta de l’Estat, tant pel que fa a consum del mercat domèstic com pel que fa a producció i a exportacions.

Les estimacions del Baròmetre del Ciment d’Oficemen corresponents al mes d’octubre confirmen la situació d’estancament del sector a Catalunya. En el conjunt dels últims 12 mesos, el mercat domèstic ha absorbit 1,85 milions de tones de ciment, que representen un creixement del 3,3% sobre el període anterior. En l’acumulat del 2018 (de gener a octubre), l’estancament encara és més acusat, ja que la variació és del 0%.

Encara resulten pitjors les dades relatives a la producció i les exportacions. Pel que fa a la fabricació, els últims dotze mesos es registra un descens del 6,2%, amb poc més de 2,8 milions de tones produïdes a Catalunya. El mercat exterior, per la seva banda, pateix una caiguda del 19% en

relació a l’exercici anterior, i l'últim any només s’han aconseguit exportar 2,1 milions de tones

entre ciment i clínquer –el producte previ al ciment.

stats