Laboral

El turisme empeny Catalunya a un nou màxim d'ocupació

Les afiliacions creixen sobretot a l'hostaleria i el comerç, mentre que l'atur continua a la baixa

3 min
Un cambrer en una terrassa de la plaça Reial de Barcelona.

BarcelonaEl mercat de treball continua registrant nous rècords, empès sobretot per l'activitat turística. El mes de juny es va tancar un altre cop superant totes les dades anteriors d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya: van augmentar un 0,69%, amb 26.348 ocupats que al maig, segons les estadístiques publicades aquest dimarts pel ministeri del ram.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, ara hi ha 3.832.713 treballadors al Principat, un 2,4% més que el mateix mes de fa un any. En comparació amb el primer semestre del 2023, Catalunya ha sumat 89.932 nous ocupats. Si ens fixem en les demarcacions, Lleida i Girona és on més va pujar l'afiliació, amb un increment del 2,84% i del 2,54%, respectivament. En canvi, Barcelona (0,23%) i Tarragona (1,23%) es van anotar un creixement més minso.

Afiliats a la seguretat social a Catalunya

Aquesta intensitat en la creació de noves feines té un responsable: l'hostaleria. Les afiliacions en aquest sector es van disparar un 3,1%, amb 9.548 ocupats més que al maig. El segon repunt més important va ser de l'1,8%, per al comerç (+9.548 treballadors) i per a les activitats administratives i serveis auxiliars (+5.587). El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha destacat que l'ocupació continua sent motor de l'economia catalana. "Som plusmarquistes" pel que fa al mercat de treball, ha dit. Catalunya també va ser la comunitat autònoma on més va créixer l'afiliació en xifres absolutes al juny.

En el conjunt d'Espanya la tendència a l'alça del mercat de treball també ha tornat a ser la mateixa, i l'afiliació ha arribat a una nova cota amb un increment de 71.095 cotitzants, un repunt del 0,33%. El total d'ocupats se situa en 21.392.889 a l'Estat. Queda clar per les dades, però, d'on venen aquestes contractacions estiuenques. En la comparació intermensual, el sector que més creix en el règim general és l'hostaleria, amb 32.030 afiliats més (un 2,01%), seguit del comerç, amb 30.304 afiliats (un 1,17%). De fet, totes les activitats econòmiques van créixer excepte l'educació –que amb l'arribada de l'estiu i el final del curs escolar acostuma a perdre treballadors–, les activitats artístiques i les activitats d'organitzacions i organismes extraterritorials.

Afiliats a la seguretat social a Espanya

Durant la valoració de les dades per part del govern espanyol, el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha recordat que el mes de juny sempre ha estat caracteritzat per contractes purament "estivals, volàtils i efímers", destinats a desaparèixer una vegada s'acabés la temporada, mentre que aquest juny s'han signat un milió menys de contractes temporals que el 2019, abans de la reforma laboral, i menys que el mateix mes de 2020, en plena pandèmia. S'ha arribat a un 41,2% de contractes indefinits, una xifra que, segons Pérez Rey, era “anecdòtica” en aquest moment de l'any prèviament al canvi en la regulació.

Baixada general de l'atur

Els rècords en l'afiliació a la Seguretat Social també arriben acompanyats d'una nova baixada generalitzada de l'atur. A Catalunya, el total de desocupats va caure en 5.816 persones, fins a situar-se en 324.966. Això suposa un descens de l'1,76% respecte al mes de maig. La reculada de l'últim any és de l'1,45%, és a dir, ara hi ha 4.778 aturats menys que el juny del 2023. Novament, l'atur va caure en totes les demarcacions catalanes, però amb més intensitat a Girona (-2,45%) i Lleida (-2,13%). Pel que fa a sectors, la gran part d'aquesta davallada s'ha concentrat en els serveis, amb 4.628 aturats menys. Aquesta disminució va ser de 681 treballadors en la indústria, 272 a la construcció i 66 a l'agricultura.

Vinaixa ha remarcat que aquesta és la xifra d'aturats més baixa des del juliol del 2008 i, tot i admetre que la lluita per reduir-la ha de continuar, ha posat de manifest que les dades milloren en els col·lectius més vulnerables del mercat de treball. L'alt càrrec del Govern s'ha referit especialment a la disminució en els aturats de llarga durada, que al juny van revertir la tendència habitual i van caure un lleuger 0,5%. Hi ha 551 treballadors catalans que portaven més d'un any sense feina i que ja n'han trobat una de nova. "Creiem que s'explica també per elements que s'han posat damunt la taula [des del departament de Treball], com l'acreditació de competències professionals", ha afegit.

En el global d'Espanya, el nombre de persones que consten a les oficines del SEPE va caure en 46.783 al juny, un descens de l'1,79%, més suau que el registrat al maig. En els últims dotze mesos, la reducció ja és de 127.775 persones, un 4,8% menys. D'aquesta manera, hi ha 2.561.067 aturats a l'Estat, la xifra més baixa en el sisè mes de l'any des del 2008. En les dades publicades aquest dilluns, el ministeri de Treball també ha ressaltat el nou mínim històric d'atur juvenil i que la desocupació entre les dones també marca els nivells més baixos dels últims setze anys.

stats