Economia 24/01/2018

Montoro: "L'independentisme és la causa per la qual no tenim pressupostos"

Els partits retreuen al ministre d'Hisenda que no hagi ni presentat els comptes per debatre'ls

Júlia Manresa
3 min
Cristóbal Montoro va ser l’únic ministre present ahir al debat de les esmenes parcials.

MadridQue Espanya no tingui pressupostos generals de l'Estat aquest 2018 és culpa de l'independentisme. Així de clar ha estat aquest dimecres el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, que ha comparegut al Congrés de Diputats per explicar la situació de pròrroga pressupostària que va entrar en vigor a principis d'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'independentisme és la causa per la qual no tenim pressupostos", ha etzibat el ministre, que ha insistit que aquesta és la raó més "clara i explícita" que ha portat a la situació actual. Montoro ha recordat que la situació política a Catalunya va fer encallar la negociació amb grups que l'any anterior sí que havien donat suport als comptes –en clara referència al Partit Nacionalista Basc–.

"Sembla estrany que els partits que ens van donar suport als objectius que ens vam fixar el 2017 ara no siguin coherents de fer-ho amb els pròxims; la coherència és virtud de la condició humana, però no es trasllada sempre a la condició política", ha insisit el ministre d'Hisenda.

Montoro ha reiterat que no és una causa menor, sinó que el motiu pel qual Espanya no té pressupostos aquest 2018 és perquè s'ha produït "la major crisi política d'aquesta democràcia", a través de la qual Catalunya ha tingut l'objectiu d'obstaculitzar la recuperació econòmica.

"La pròrroga és positiva"

Malgrat que de moment l'executiu sembla tenir complicat pactar els comptes, el ministre d'Hisenda ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy continua treballant per intentar aprovar els pressupostos del 2018 encara que ja estiguin en una situació de pròrroga que "és positiva" per a l'economia espanyola.

Però en aquest punt Montoro ha posat sobre la taula els funcionaris. Segons el ministre d'Hisenda i Funció Pública, és necessari aprovar uns nous pressupostos generals de l'Estat perquè cal "actualitzar la retribució dels treballadors públics". I les autonomies i ajuntaments. El titular del ministeri d'Hisenda ha recordat que els comptes de les administracions territorials depenen en bona mesura dels pressupostos de l'Estat i, per tant, ha insistit, que cal eliminar la pròrroga. En tercer lloc, el ministre Montoro ha recordat que també cal actualitzar "nombroses inversions" que pengen dels comptes públics.

Els partits retreuen a Montoro que no hagi ni presentat els comptes

Just després dels retrets del ministre a tots els grups parlamentaris han arribat les rèpliques. La majoria de partits polítics han recordat al ministre d'Hisenda que el govern espanyol ni tan sols els ha presentat el projecte de llei perquè poguessin debatre'l. Javier Lasarte, del PSOE, l'ha acusat d'incomplir la mateixa Constitució i la mateixa constitució en ni tan sols aportar el projecte de llei per parlar-ne. "Presentin els comptes i després en parlarem, però no admetrem xantatges", ha etzibat.

Tampoc els nacionalistes bascos –ex clau de volta per aprovar els pressupostos del 2017– han parlat del projecte pressupostari del 2018. "Vostè ha afirmat que ha parlat amb tots els grups polítics i, per descomptat amb nosaltres no ha parlat", ha reivindicat la portaveu del PNB, Idoia Sagastizabal.

En una línia similar ha anat Ferran Bel, del PDECat i portaveu del grup mixt, que ha retret al ministre que hagi culpat tothom excepte el govern popular de no tenir comptes. "Qui té l'obligació constitucional de presentar uns pressupostos generals de l'Estat és el govern espanyol", ha afirmat Bel.

El que sí que ha donat el ministre d'Hisenda són xifres de la millora de la recaptació d'Hisenda del 2017. Montoro ha avançat que l'Agència Tributària va recaptar gairebé 12.000 milions d'euros (un 6,3%) més que el 2016, quan en va recaptar 186.249 milions. Aquesta xifra és menor a la que el govern de Mariano Rajoy havia previst als pressupostos generals de l'Estat, quan va pronosticar un increment de la recaptació del 7,9% i, per tant, ratifica els avisos que va fer l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) quan ja va avisar que l'Estat peca d'optimisme a l'hora de pronosticar la recapació de cada any.

També ha donat dates. Segons el ministre l'objectiu és tenir els pressupostos per a principis d'abril, per tal d'evitar que se la seva tramitació interfereixi en els del 2019. "El Consell de Ministres té fins a finals de març, principis d'abril com a molt", ha sentenciat.

stats