Energia
Economia 04/02/2022

Naturgy deixa enrere els números vermells i guanya 1.214 M€ el 2021

La recuperació postpandemia i la pujada dels preus energètics disparen els resultats de la companyia

2 min
El president de Naturgy, Francisco Reynés.

BarcelonaL'energètica d'origen català Naturgy va obtenir un benefici net de 1.214 milions d'euros l'any 2021, davant de les pèrdues de 347 milions d'euros de l'exercici anterior, quan el grup que presideix Francisco Reynés va comptabilitzar un deteriorament d'actius de 1.363 milions d'euros, principalment de generació convencional a Espanya, va informar la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però no només aquest efecte comptable ha disparat els beneficis de l'energètica, sinó que la recuperació del consum després de la caiguda del 2020 per la pandèmia i, sobretot, l'encariment de l'energia en la segona part del 2021 van impulsar els guanys de l'exercici passat. Així, el 2021 el benefici net ordinari de l'energètica va ser de 1.231 milions d'euros, un 41,2% més que el 2020.

El grup ha destacat que els costos de reestructuració del pla de baixes voluntàries d'empleats a Espanya i la penalització pel cessament d'alguns contractes de gas l'últim trimestre de l'any es van veure compensats per les plusvàlues de la venda de CGE Xile i l'acord amb Unión Fenosa Gas (UFG), tancats el passat exercici, i la reversió de la provisió del cànon hidràulic 2013-2020 durant l'últim trimestre del 2021.

La companyia ha assenyalat que s'han complert totes les previsions de l'exercici. Francisco Reynés ha considerat que la companyia "persisteix en el seu objectiu de creació de valor i una gestió integrada de riscos, dos factors clau per fer front a la volatilitat contínua dels mercats energètics i el seu impacte a les diverses activitats del grup".

Els ingressos el 2021 van assolir els 22.140 milions d'euros, un 44,3% més que l'any anterior, i el marge ordinari els 5.579 milions, mentre que el resultat brut d'explotació (ebitda) va ser de 3.529 milions d'euros, un 2,3% més.

Naturgy ha indicat que la gestió de l'energia als mercats internacionals va compensar el 2021 els resultats de la comercialització a Espanya, que es va veure afectada per la situació dels mercats i l'augment dels preus de l'energia, amb impactes transitoris. Els negocis regulats es van mantenir estables gràcies a la recuperació contínua de la demanda al llarg de l'any després de la pandèmia i les millores operatives implementades. Tot i això, ha assenyalat que persisteix "una certa debilitat" en algunes regions de Llatinoamèrica, impactades especialment pel tipus de canvi.

Un 16% més d'inversions

La inversió total de Naturgy va ascendir a 1.484 milions d'euros el 2021, un 16% més que l'any anterior. El grup va continuar amb la seva estratègia de desenvolupament d'una cartera renovable a escala internacional. Així, la seva capacitat instal·lada de renovables a finals de l'any era de 5.221 megawatts (MW). Les inversions en nova potència renovable van pujar a 579 milions d'euros i es van fer a Espanya (213 milions), Austràlia (328 milions) i Llatinoamèrica (38 milions).

Per la seva banda, el deute net a tancament de l'any passat de l'energètica se situava en els 12.831 milions d'euros. La companyia proposarà a la pròxima junta general d'accionistes un dividend complementari de 0,5 euros per acció, fet que sumat als dos dividends a compte ja pagats totalitzarà 1,2 euros per acció amb càrrec a l'exercici 2021.

stats