Economia 22/04/2019

Només deu empreses emeten el 25% dels gasos d'efecte hivernacle a Espanya

Aquestes deu companyies acumulen el 62% de les emissions industrials i domèstiques

Ara
1 min
L'efecte de  la crisi sobre  la indústria  ha contribuït  a la reducció d'emissions  de CO.

BarcelonaDeu empreses van emetre el 25% de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle i el 62% de les emissions fixes (les provocades per les llars i la indústria) a Espanya l'any 2018, segons un informe de l'Observatori per a la Sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les energètiques Endesa, Repsol, Naturgy i EDP són les quatre empreses que més gasos d'efecte hivernacle van emetre a Espanya el 2018. La llista de deu companyies més contaminants la completen la siderúrgica ArcelorMittal, la petroliera Cepsa, les elèctriques Viesgo (adquirida per Repsol a finals de l'any passat) i Iberdrola, i les cimenteres Cemex, Lafarge-Holcim o Cementos Portland.

L'estudi indica que l'any passat es van reduir un 6% les emissions en sectors industrials i un 4% en el conjunt de l'economia. Tot i així, el text destaca que la relació entre el producte interior brut i les emissions de diòxid de carboni "segueix sense desacoblar-se", ja que a Espanya el total de gasos contaminants abocat a l'atmosfera entre el 1990 i el 2017 va augmentar un 17%, i el PIB ho va fer un 73%, mentre que a Europa les emissions van caure un 22% tot i que l'economia va créixer un 58%.

Per sectors, les elèctriques han iniciat el camí de la descarbonització, mentre que les petrolieres han tirat enrere "de manera molt dèbil". En canvi, les cimenteres i les siderúrgiques han augmentat les emissions a causa de "la correlació amb el sector de la construcció", que s'ha recuperat en els últims anys després de la crisi immobiliària iniciada el 2008.

stats