Economia 16/05/2019

Nou rècord d'inversió a les 'biotech' catalanes: 106 milions d'euros durant l'any passat

Un informe calcula que els acords de llicència signats generaran 29 milions els pròxims anys

Paula Solanas
2 min

BarcelonaLes 'start-ups' biotecnològiques catalanes tornen a tancar un any de màxims. Aquestes companyies van aconseguir un nou rècord d'inversió el 2018, amb un total de 106,1 milions d'euros de finançament captats, gairebé un 2% més que l'anterior, segons l''Estudi sobre la inversió en biomedicina a Catalunya 2019' presentat aquest dijous per CataloniaBio & HealthTech i EY. El volum inversor a Catalunya s'ha estabilitzat en els últims tres anys, després que el 2016 els fons internacionals comencessin a aterrar en aquest mercat i el ritme inversor es disparés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més de la meitat del finançament va provenir de fons de capital risc; concretament, 61 milions d'euros, el 75% dels quals es va captar en rondes d'inversió en què participaven vehicles estrangers. No obstant això, les sortides a borsa encara es mantenen com una opció minoritària per accedir a fonts de finançament i només van representar el 18% del total.

"El sector madura i estem veient la transició d'aquesta innovació en medicaments", ha explicat Jordi Naval, el director general de Biocat, l'entitat que coordina i promou la biomedicina a Catalunya. De fet, l'informe de CataloniaBio & HealthTech i EY apunta que hi ha una part d'inversió que no queda reflectida a les dades. Es tracta dels prop de 29 milions d'euros que l'entitat calcula que generaran els acords de llicència i codesenvolupament que aquestes 'start-ups' signen amb grans grups farmacèutics.

A més, l'informe també constata l'interès de la 'farma' tradicional catalana per les iniciatives d'empreses innovadores més petites. El 60% dels grups tenen accions de companyies biotecnològiques i el 34% d'aquestes inversions són en 'start-ups' catalanes. "És un sector efervescent i la bioregió de Catalunya compta amb una indústria ferma i un ecosistema propici", ha apuntat Joël Jean-Mairet, soci director del fons barceloní Ysios Capital.

El sector celebrarà la setmana vinent el fòrum d'inversió BioEquity, en el qual participaran un total de 53 empreses i entitats catalanes amb la intenció de captar finançament de fons locals i internacionals per als seus projectes.

stats