Economia 14/04/2018

Els pensionistes tornen al carrer

Els manifestants en diverses ciutats catalanes critiquen Rajoy per limitar la revalorització

Ara
3 min
Imatge de la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona.

BarcelonaEls jubilats van tornar ahir al carrer a Barcelona i altres ciutats catalanes per reclamar unes pensions dignes i en contra de la política del govern espanyol en aquesta matèria, malgrat les promeses de Mariano Rajoy de millorar les prestacions més baixes. Unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar a Barcelona, mentre que a Tarragona en van ser unes 400, a Lleida un centenar i una mica menys a Girona. També hi va haver manifestacions a Vilanova i la Geltrú, Manresa i Vic.

Les manifestacions estaven convocades per la plataforma unitària de la gent gran amb el suport dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT. La manifestació de Barcelona va començar a les 11 a la plaça Urquinaona i es va acabar a quarts d’una a l’altura de Correus, després de recórrer la Via Laietana. Des del principi fins al final es van sentir consignes com “ ¡Rajoy, escucha, devuélvenos la hucha! ” i “Volem la pensió del pare del Borbó!” Els manifestants van dirigir la majoria dels seus crits contra el govern de Mariano Rajoy i la política del seu partit amb lemes com “ Mariano, deja de meter la mano ” i “ Rajoy, dimite, el pueblo no te admite ”.

Sota la pluja, la manifestació va transcórrer sense incidents amb una assistència, això sí, inferior a la del 17 de març, quan la Guàrdia Urbana va quantificar l’assistència en 30.000 persones. Ahir, malgrat que n’hi havia, es va notar menys presència de joves donant suport als pensionistes.

Al final de la manifestació es va llegir un manifest en què se subratllava que les pensions eren un dret reconegut a la Constitució espanyola, i es reivindicava un pacte d’Estat, subscrit per tots els partits, que garantís les pensions públiques. Els pensionistes “no volen caritat, volen drets”, van destacar els representants sindicals.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va destacar que “el perill és la política del PP, que vol privatitzar el principal element de democràcia que tenim, que és la vertebració de l’estat del benestar, que té com a pilar fonamental les prestacions als jubilats i jubilades”. “En un país on l’economia creix per quart any per damunt del 3% i on els beneficis de l’empresa privada van créixer un 5% el 2017, que les pensions creixin només un 0,25% és una injustícia social i és totalment ineficient”, va sentenciar el líder sindical.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va destacar que “les pensions no són només un problema dels pensionistes”, i va assegurar que “si hi ha un risc per a les pensions és per a les futures”. Per això considera que la solució passa per apartar el PP del govern, derogar la reforma laboral i “que hi hagi noves polítiques i qualitat en l’ocupació”.

La proposta del govern, un pegat

Per als convocants, la pujada del 3% limitada només a les pensions mínimes inclosa al projecte de pressupostos de l’Estat -que no és clar que es puguin aprovar per la falta de suport al Congrés- només és “un pegat”. Malgrat la pluja, els manifestants, majoritàriament gent gran, van avançar pel centre de la ciutat reivindicant una millora de totes les pensions i que es revaloritzin d’acord amb l’índex de preus de consum (IPC), superant el 0,25% de revalorització actual.

El projecte de pressupostos presentat pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, preveu que les pensions mínimes pugin un 3% (com les no contributives). Les pensions que tenen uns ingressos de fins a 700 euros bruts mensuals pujaran un 1,5%, i un 1% les que estan entre els 700 i els 860 euros. A part d’això, la base reguladora de la pensió de viudetat s’eleva del 52% al 54%.

Els manifestants no ho veuen suficient. Per al pensionista mitjà de Catalunya, la millora no superarà els 18 euros. Els manifestants van defensar la necessitat de derogar les últimes reformes laborals i la de les pensions per garantir la seva viabilitat, acabar amb l’actual precarietat i recuperar els salaris.

La protesta dels pensionistes d’ahir a Catalunya s’estendrà avui a altres ciutats espanyoles, com Madrid i València.

stats