Indústria

El Perte més gran de tots servirà per tenir microxips 'made in Spain'

El pla preveu una inversió pública d'11.000 M€ i vol reduir la dependència tecnològica de l'Àsia

2 min
Pedro Sánchez a la inauguració del II Foro 'Wape Up, Spain!'.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns l'aprovació d'un nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) sobre microxips i semiconductors, dotat amb 11.000 milions d'euros d'inversió pública. Els microxips i semiconductors s'han convertit en el principal coll d'ampolla de la indústria amb la recuperació postcovid, una situació que s'ha vist agreujada per la guerra a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sánchez ha dit que "els semiconductors són un element bàsic de tots els sectors energètics i adquireixen una importància geoestratègica mundial en un context de transformació digital". El president espanyol ha fet l'anunci d'aquest Perte, que ha dit que serà imminent, al Wake up, Spain! Aprenentaje, crecimiento y sostenibilidad en la Europa solidaria, un simposi organitzat per El Español, Invertia i D+I. "El govern vol que el nostre país se situï a l'avantguarda del progrés industrial i tecnològic", ha sentenciat Sánchez. Aquest Perte tindrà una dotació d'11.000 milions públics i espera atraure importants inversions a la indústria. L'objectiu final és assolir l'autonomia estratègica a nivell europeu de xips i semiconductors, ja que ara hi ha una gran dependència dels pocs països, la majoria asiàtics, que en produeixen.

Fins ara, dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l'executiu espanyol ha impulsat nou projectes estratègics: el Perte per al desenvolupament del vehicle elèctric i connectat; el Perte per a la salut d'avantguarda; el Perte d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge; el Perte agroalimentari; el Perte nova economia de la llengua; el Perte d'economia circular; el Perte naval; el Perte aeroespacial, i el Perte de la digitalització de l'aigua. Amb aquests projectes estratègics el govern calcula que es mobilitzaran un total de 56.000 milions d'euros d'inversió, 19.000 dels quals provenen dels fons europeus i la resta de la inversió privada. El govern també preveu l'aprovació del Perte sobre l'economia social i les cures, a més del Perte de microxips i semiconductors anunciat aquest dilluns.

Pes de Rússia i Ucraïna

Europa, amb la recuperació postpandèmica, ja es va plantejar la necessitat d'impulsar la indústria dels xips i semiconductors. Ara la guerra a Ucraïna per la invasió de Rússia ha provocat un xoc en l'oferta davant el pes exportador d'aquests països sobre determinades matèries primeres. Els dos països són proveïdores fonamentals d'argó i de neó, que es fan servir en la producció dels semiconductors.

stats