Economia 05/06/2019

La producció industrial frena a l'abril

L'índex de producció cau un 3,7% a Catalunya i un 2% a l'Estat

Ara
1 min
EL CÀSTIG DE LA CRISI 
 La desindustrialització s’ha agreujat amb la recessió, que ha costat 250.000 llocs de treball.

BarcelonaL'índex general de producció industrial (IPI) va baixar un 2% a l'abril en relació al mateix mes del 2018, una taxa 1,8 punts inferior a la del març, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Catalunya el retrocés va ser del 3,69%, quan el mes anterior havia pujat un 1,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb el retrocés interanual d'abril, la producció industrial encadena a l'Estat dos mesos de taxes negatives després d'haver caigut un 0,2% al març. Tots els sectors industrials van retallar la producció a l'abril, especialment els béns de consum durador (-4%) i l'energia (-3,5%). Els segueixen els béns d'equip (-2,4%), els béns intermedis (-1,9%) i els béns de consum no durador (-0,2%).

No obstant això, corregida d'efectes estacionals i de calendari, la producció industrial va pujar un 1,7% respecte a l'abril del 2018, una taxa 4,7 punts superior a la del març. Els índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari només van presentar taxes anuals negatives en l'energia (-2,8%). La resta de sectors van presentar ascensos en la producció: béns d'equip (+3%), béns de consum no durador i béns intermedis (+1,9% en els dos casos) i béns de consum durador (+1,6%).

En taxa mensual (abril sobre març), la producció industrial va augmentar un 1,8% eliminant els efectes estacionals i de calendari, en contrast amb el descens mensual de l'1,2% que va experimentar al març i el retrocés del 2,9% d'un any abans.

La producció industrial va baixar a l'abril en 12 comunitats autònomes en taxa interanual, amb Galícia (-11,4%), les Balears (-9,8%) i Castella i Lleó (-8,1%) liderant els descensos. Per contra, cinc comunitats van registrar augments de la seva producció industrial en el quart mes de l'any, especialment Múrcia (+13,2%) i Extremadura (+4,2%).

stats