Economia 22/07/2015

Rato declara avui per cinc delictes fiscals, un de blanqueig i un altre d'alçament de béns

L'exbanquer i exvicepresident econòmic espanyol insisteix a que demostrarà la seva "innocència" davant el jutge

Efe
2 min
Rodrigo Rato, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridL'expresident de Bankia, exvicepresident econòmic espanyol i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional, Rodrigo Rato, està cridat a declarar aquest dimecres per cinc delictes fiscals, un de blanqueig i un altre d'alçament de béns. Una convocatòria que ha estat preparant al costat dels seus advocats per poder demostrar la seva "innocència" i que assumeix des de la més "plena confiança en la Justícia", ha declarat el mateix Rato a EFE.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, ha convocat l'exministre d'Economia a les 11:00 hores "a fi de ser escoltat en qualitat d'encausat pels fets que motiven la instrucció" -pels quals en principi la Fiscalia Anticorrupció no té pensat demanar cap mesura cautelar, han assegurat a EFE fonts jurídiques-.

Davant d'ell, 40.000 documents recollits en els tres mesos que porta en marxa aquesta investigació, que es va iniciar arran d'un informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), dependent de l'Agència Tributària, i que va servir de base a la Fiscalia de Madrid per denunciar Rato pels esmentats delictes. En el seu informe, l'ONIF relatava les seves sospites que l'expresident de Bankia havia incorregut en diversos fraus a la Hisenda Pública davant l'impagament de diverses quotes d'IRPF i l'Impost de Societats superiors als 120.000 euros que estableix la llei perquè sigui un delicte fiscal.

A més, els inspectors, que li atribuïen un patrimoni de 26,6 milions, assenyalaven que ell i les seves societats tenien "un elevat tràfic financer" amb paradisos fiscals, posant el focus en les societats Lilac i Vivaway, amb vincles que arriben fins a Gibraltar. Hisenda concloïa que el clan dels Rato participava "en els més variats sectors declarats d'activitat empresarial" a través d'un entramat de "molt baixa tributació".

A això s'unia la "profusa" utilització de societats estrangeres i "el tràfic de divises" per més de 12 milions amb països o territoris que poden considerar-se de risc fiscal mitjà o alt", com Gibraltar, Holanda, Estats Units, Països Baixos, Luxemburg, Regne Unit, Dominica, Swazilàndia, etc. La ONIF també esmentava la donació als seus fills al juliol de 2013 de les seves participacions en les societats Aurosur, Rodanman Gestió, Explotacions Carabaña i Rafi per valor de 2,6 milions, que després va recomprar mitjançant ampliacions de capital utilitzant la societat Kradonara.

Totes aquests motius van portar a l'Oficina Antifrau a demanar la detenció de l'exbanquer, que es va produir mentre assistia al registre del seu domicili, al qual va seguir poc després, encara que ja en llibertat, el del seu despatx. De moment, Rodrigo Rato té tots els seus comptes i patrimoni embargats per ordre del jutge, que el maig passat li va fixar una fiança de 18 milions per aixecar aquesta mesura cautelar.

stats