Economia 23/05/2014

Europa, prioritat de la patronal de la banca espanyola per als pròxims 4 anys

El nou president de l'AEB, José María Roldán, adverteix que no hi haurà una recuperació clara de l'economia espanyola si no es manté la confiança en els bancs espanyols

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridJosé María Roldán ha pronunciat aquest divendres el primer discurs com a president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) després d'empènyer la porta giratòria a l'abril. El que va ser durant 13 anys responsable del Banc d'Espanya i un actor clau de les fusions de caixes, és avui president de la patronal dels bancs espanyols. L'exregulador ha volgut deixar clar en el seu primer discurs que les entitats que representa no tenen res a veure amb les antigues caixes. Roldán ha demanat "amb humilitat i també amb insistència" que no es realitzin simplificacions i generalitzacions de l'actuació dels bancs, i que la crítica, "sempre necessària", s'abordi des del "rigor i la prudència".

La patronal de la banca espanyola es marca Europa com a prioritat absoluta per als pròxims quatre anys. Per Roldán, les entitats espanyoles tenen un gran repte davant la construcció de la Unió Bancària, per això demanen confiança al govern espanyol, ja que, per l'exregulador del Banc d'Espanya, no hi haurà una recuperació clara de l'economia espanyola si no es manté la confiança en els bancs.

En una trobada financera organitzada per 'Expansión' i KPMG a l'hotel Ritz de Madrid, Roldán s'ha mostrat convençut que l'economia espanyola està deixant enrere un període d'intensa recessió i destrucció de treball i entra en el camí de la recuperació.

El repte de la Unió Bancària

Tot i això, ha observat que per sostenir la confiança externa que permeti una reducció gradual i ordenada de l'endeutament de l'economia espanyola és essencial tirar endavant totes les reformes que siguin necessàries, així com mantenir la confiança en el bancs espanyols en un moment en què hauran de competir amb tot Europa. "Amb la Unió Bancària no es pot parlar de bancs nacionals, sinó d'europeus", ha dit el president de la patronal.

Roldán ha demanat al Banc Central Europeu que respecti les entitats de manera "justa" i en funció de les seves "debilitats" i "competències". "El cafè per a tots no ens és suficient", ha dit. Tot i això, s'ha mostrat convençut que totes les entitats que integren l'AEB superaran amb èxit la prova dels tests d'estrès.

stats