MODEL DE CREIXEMENT
Economia 03/05/2015

Santi Vila flirteja amb la teoria del decreixement

El conseller de Territori escriurà el pròleg d’un llibre que denuncia l’esgotament del capitalisme

J.m.
2 min
Santi Vila flirteja amb la teoria del decreixement

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, és conegut per la seva voluntat de singularitzar-se i, de fet, no fa gaire que ha publicat un llibre que es titula, precisament, Un perfil propi. En consonància amb aquesta tendència a no seguir les línies habituals dins del seu partit (CiU) i a generar controvèrsia dins la seva mateixa formació, Vila també vol obrir debat en l’àmbit econòmic. En aquest aspecte, però, els seus pronunciaments poden ser pròxims fins i tot als de la CUP. El conseller serà l’autor del pròleg de l’edició catalana del llibre Decreixement. Un vocabulari per a una nova era, que es publicarà al juny, segons ha pogut saber l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Potser els sorprendrà que jo citi la tradició del decreixement”, va proclamar el conseller i exalcalde de Figueres en una de les seves intervencions al Parlament de Catalunya el 17 de desembre. Fins ara només les esquerres alternatives havia defensat aquest corrent o teoria econòmica. A Sant Cugat, per exemple, l’any 2012 la CUP va intentar impulsar diverses iniciatives en defensa de la necessitat de triar el camí del decreixement. Iniciatives com ara la implementació d’horts urbans, la promoció d’una economia local autosuficient i l’aturada del model urbanístic expansiu. Més endavant també n’ha parlat Podem.

Frenar el consum

D’una manera resumida, el decreixement considera que cal fer front a la crisi global i a “la insostenibilitat del sistema capitalista”, segons expliquen els autors del llibre, reduint el consum en tots els àmbits, sobretot en energia i recursos naturals.

“Sabem i compartim que la Terra no resisteix l’increment de consum dels més de 7.000 milions de persones, un increment que no s’aturarà si hem de ser conscients de les perspectives demogràfiques”, va dir Santi Vila en el seu discurs al Parlament. “Alhora, sabem que no podem demanar reduir consum als que no tenen res i que, per tant, som els països més avançats els que hem de fer els esforços necessaris per revisar el que entenem per progrés i, en definitiva, per combatre les desigualtats”, afegia.

Tot i això, el conseller nega que escriure el pròleg signifiqui que s’ha alineat amb aquest posicionament ideològic. El seu objectiu és “generar debat en un moment de canvi de model en què no hem de cometre els mateixos errors del passat”, segons explica a l’ARA un dels portaveus del seu departament.

El llibre Decreixement ja es va publicar a principis d’any en la seva versió en anglès. Un dels seus tres autors és Federico Demaria, economista polític i investigador del grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, referència internacional en l’àmbit de l’economia ecològica. Segons Demaria, “el llibre pretén posar per escrit les bases d’aquesta teoria econòmica que vol canviar el sistema perquè el capitalisme i la seva obsessió pel creixement s’han esgotat”. Ja fa més de 15 anys que aquest grup de recerca treballa en aquesta direcció. Una veu coneguda, per exemple, és l’economista Serge Latouche, que defensa que cal treballar menys hores perquè tothom tingui feina.

stats