Economia 24/02/2016

Scytl crea una nova 'start-up' per explotar el negoci de la democràcia digital

L'empresa catalana líder mundial en vot electrònic llança Open Seneca amb una injecció inicial de 35 milions d'euros i Telefónica com a principal inversor

Júlia Manresa
2 min
El conseller delegat de Scytl, Pere Vallès.

Barcelona"Serà una de les principals inversions en 'start-ups' de l'any", ha avançat a l'ARA Pere Vallès, conseller delegat de Scytl, l'empresa catalana que gestiona el vot electrònic de 42 països del mónvot electrònic de 42 països del món. Però a mesura que va creixent el negoci i que Scytl es prepara per fer el salt al Nasdaq, Vallès s'ha adonat que hi ha un altre segment de negoci desaprofitat en l'anomenada democràcia digital. Per això, ha impulsat la creació d'Open Seneca, una empresa "totalment independent de Scytl" que compta amb Telefónica Open Future com a principal inversor. La injecció inicial ha estat de 35 milions d'euros, una quantitat que han posat conjuntament Scytl i Telefónica, però cap dels dos vol donar detalls sobre el percentatge de participació de cadascú. L'empresa catalana ja feia temps que treballava en aquest projecte, però no va ser fins ahir que va signar l'acord amb la multinacional de telecomunicacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Scytl, entre les 25 empreses d'internet que més creixenUn mercat per explotar de 1.000 milions

El naixement d'Open Seneca és fruit de la demanda que Scytl ha anat detectant mentre anava creixent en el negoci electoral. "Les plataformes de participació ciutadana eren una demanda que Scytl anava cobrint de manera esporàdica, però després de fer un estudi de mercat ens vam adonar que pot arribar a suposar un mercat de 1.000 milions d'euros anuals que ara estan desaprofitats", ha explicat el conseller delegat. "Estem molt emocionats perquè sabem que amb aquest projecte podem fer molts diners i d'una manera que contribueix a millorar la política arreu del món", ha confessat Vallès.

Open Seneca serà una plataforma inicialment oberta i gratuïta per la qual ciutats i organitzacions que vulguin fer servir funcionalitats més específiques haurian de pagar. Per exemple, servirà perquè les ciutats puguin obrir consultes populars. Open Seneca es llançarà a finals d'aquesta primavera a deu països i en cinc idiomes diferents: català, castellà, anglès, francès i alemany. Entre els primers clients interessats hi ha "un dels principals partits polítics del Canadà", diu Vallès, que vol utilitzar aquesta plataforma per millorar la participació dels seus militants.

Vallès està convençut de la projecció del negoci d'Open Seneca, perquè "és un mercat amb poca competència però en creixement, i també perquè ja ha captat l'interès d'inversors internacionals. Per això preveu anar fent altres inversions a l'empresa a mesura que vagi creixent i incrementar l'equip de les 25 persones actuals a 200 en els primers dos anys. "La demanda hi és, és el que la ciutadania demana i el que l'administració no ha sabut resoldre", ha explicat. D'entrada, el conseller delegat d'aquesta nova companyia és Pablo Sarrias, que fa més de 10 anys que treballa a Scytl. L'equip s'ha constituït amb treballadors tant de Scytl com de Telefónica, però preveu anar incorporant personal extern.

Mentrestant, Scytl continua preparant el salt al Nasdaq de cara a finals del 2017 i sondejant l'entrada de nous inversors internacionals al projecte. Vallès no vol donar detalls dels resultats de l'últim any de la companyia catalana, però afirma que han continuat creixent i que el 2016 serà un any molt important, perquè hi ha eleccions als Estats Units, on gestionen el vot electrònic de 1.400 comtats.

stats