Ocupació

Els serveis d'ocupació inclouran un "tutor personalitzat" per millorar la cerca de feina

El consell de ministres aprova l'avantprojecte de llei de polítiques d'ocupació que transformarà el SEPE en una Agència Estatal d'Ocupació

3 min
Yolanda Díaz

MADRIDEl consell de ministres d’aquest divendres ha aprovat en primera lectura l’avantprojecte de llei d’ocupació que busca millorar la inserció de les persones que busquen feina i blindar els seus drets quan accedeixen als serveis públics d’ocupació. A més, la normativa vol redissenyar la gestió de les polítiques d’ocupació a través de la transformació total del SEPE, l’actual Servei Públic d’Ocupació Estatal, en una Agència Espanyola d’Ocupació; i també vol introduir canvis en la seva governança.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tal de millorar el camí de les persones desocupades en la cerca de feina, la nova norma recull la creació d’una “cartera comuna de serveis” que podran oferir tant la nova Agència Espanyola d’Ocupació com les comunitats autònomes i els ajuntaments a través dels seus propis serveis d’ocupació. Aquesta cartera inclourà millores en l'orientació, la intermediació, la formació i l'assessorament.

Per exemple, es volen crear perfils individualitzats dels usuaris en què es tingui en compte la situació familiar, l'àmbit territorial, si són o no d'un col·lectiu prioritari, entre altres, que permetin oferir ofertes de feina adequades i que garanteixin la requalificació. “Hem d’oferir recomanacions concretes que millorin l'ocupabilitat”, defensen fonts del ministeri de Treball, que creuen que això també es traduirà en una millora de les polítiques actives d’ocupació, com les formacions subvencionades amb diners públics per a la requalificació d’un treballador que s’ofereixen en aquests casos. A més a més, la norma vol blindar que el procés pugui tenir un canal digital i presencial del servei per a tothom. 

La nova norma també consagrarà el principi de "no discriminació" a l'hora d'accedir al manteniment de l'ocupació, ampliant la llista de col·lectius d'atenció prioritària: per raons d’edat, sexoafectives, ètnia, etc.

A tot aquest procediment s’hi afegeix la figura d’un “tutor personalitzat”, també anomenat "orientador". Des del ministeri de Treball asseguren que això implicarà un “indubtable” reforç de personal dels serveis d’ocupació de l’Estat, per bé que no concreten una xifra de treballadors. Amb tot, el compromís que ha entomat el govern espanyol amb la Unió Europea és tenir a 7.000 orientadors per cada milió de persones l’any 2024. “S'haurà de detectar qui necessita aquest acompanyament”, apunten fonts del ministeri de Treball. 

Del SEPE a l'Agència d'Ocupació

L’Agència Espanyola d’Ocupació, que substituirà el SEPE, tindrà més recursos i autonomia. Des del ministeri de Treball fan un paral·lelisme amb l’Agència Tributària. “El trànsit serà pacífic i ordenat”, asseguren fonts del ministeri, que apunten que no es traduirà en un sobrecost per als ciutadans. A través d’aquesta agència s’estructurarà una plataforma única amb l’objectiu d’agrupar totes les vacants de feina del territori, també aquelles que depenen d’agències privades. De fet, una de les novetats principals és que les empreses estaran obligades a comunicar al nou SEPE si tenen ofertes de feina disponibles. “Això no comporta que no puguin seguir oferint les seves vacants”, apunten des del ministeri. La governança d’aquest nou sistema serà compartida entre la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals i un Consell del Sistema Estatal d’Ocupació on estaran representats sindicats i patronals, a més de les administracions autonòmiques i locals. 

Per dur a terme tota aquesta transformació, el ministeri de Treball compta amb una partida als pressupostos de l’Estat per al 2022 de més de 7.000 milions destinada a les polítiques actives d'ocupació i també es compta amb 150 milions dels fons europeus d’aquí al 2023 només per a la digitalització del nou SEPE. 

Amb tot, la norma encara té un any de trànsit, apunten fonts del ministeri de Treball, perquè just ara s'obre a audiència pública i, per tant, pot ser millorada per les comunitats autònomes, els sindicats i les patronals. Amb tot, aquest canvi és una de les fites compromeses al Pla de Recuperació i, en conseqüència, a l’arribada dels fons europeus.

stats