Economia 08/12/2019

El tramvia duplica el seu deute per pagar dividends als accionistes

L’empresa repartirà 90 milions als socis després de pactar amb la banca una rebaixa dels interessos

3 min
Imatge de la parada del Tram a la plaça Francesc Macià.

BarcelonaEl grup empresarial Tram, que gestiona el tramvia de Barcelona, ha decidit duplicar el seu deute i bona part d’aquest increment el dedicarà a pagar dividends als seus accionistes. Segons ha pogut saber l’ARA, la companyia ha cancel·lat el deute que tenia fins ara amb la banca, de 87 milions d’euros, i a canvi ha signat un nou préstec de 164 milions. D’aquesta quantitat, 90 milions es destinaran al repartiment de dividends als socis, segons han confirmat diverses fonts properes a l’Autoritat del Transport Metropolità.

Consultat per aquest diari, el director general de Tram, Humberto López Vilalta, admet les magnituds del deute però no vol confirmar el repartiment d'aquests dividends. Amb tot, explica: “La idea és repartir el màxim de dividend que la llei ens permeti”.

Les principals magnituds del Tram

El Tram és un servei de transport amb una rendibilitat molt elevada: un de cada quatre euros que factura es converteix en benefici (el marge net supera el 27%) i s’han repartit dividends “gairebé cada any”, segons Vilalta. Tot i així, “en els anys anteriors potser no hem pagat tots els dividends que volíem”, a causa dels "altíssims" nivells de capital que el contracte els obliga a tenir. Això explica que ara la societat hagi optat per refinançar el deute que tenia amb les entitats financeres i amb el Banc Europeu d’Inversions ja que això els permetrà tenir més diners en caixa. López Vilalta explica que aquesta ampliació del deute també rebaixarà els interessos que pagava Tram i permetrà que es puguin destinar més diners a noves inversions. No ho detalla, però queda clar que la unió del tramvia per la Diagonal és una de les possibles noves inversions. Les concessions actuals vencen el 2032.

El dividend serà una gran notícia per als tres principals accionistes de Tram, que són Globalvia (una empresa dedicada a la gestió d’infraestructures i controlada per tres fons de pensions), Marfina (societat de l’empresa familiar catalana Moventia) i Alstom (fabricant de combois, entre els quals els del Tram barceloní). Aquestes tres empreses controlen més del 80% de les dues societats que gestionen el tramvia: Tramvia Metropolità i Tramvia Metropolità del Besòs.

López Vilalta defensa el repartiment de dividend perquè “aquesta és una societat anònima que té els dividends que generem amb la nostra feina”. I, a més, quan es va crear el Tram, “la concessió tenia riscos”. “Si els usuaris no haguessin optat per utilitzar el tramvia, els accionistes haurien perdut 200 milions d’euros”, explica.

De tota manera, entre els accionistes actuals n’hi ha que no van participar en el llançament del Tram i, per tant, no van assumir aquests riscos. És el cas de Globalvia, que controla gairebé la meitat de les accions des del 2013, quan va destinar 40,5 milions d’euros a comprar la seva participació. Amb el dividend extraordinari aprovat, la companyia ingressarà 39,5 milions.

WEB-2-Tramvia-Trambesos-Xifres-2019

A més, tot i que la posada en marxa del Tram tingués risc, el contracte del tramvia preveu la possibilitat de rescatar la concessió “per raons d’interès públic”. Per contracte, les empreses que gestionen el servei tindrien dret a cobrar una elevada factura, incloent-hi el cost de les obres, el material mòbil, les instal·lacions o el guany cessant.

Bona marxa del negoci

L’èxit del Tram es demostra en el fet que el 2019 ja ha assolit el nombre d’usuaris que es preveia per a d’aquí deu anys, segons Humberto López Vilalta. Això ha permès tornar el crèdit inicial que l’empresa tenia amb la banca en 12 anys enlloc dels 20 pactats, explica. Ara, amb l’augment del deute, el directiu té “la tranquil·litat de poder plantejar al consell d’administració propostes d’inversió”, conclou.

LES CLAUS

Quin deute té Tram?

Fins ara la companyia que agrupa les dues concessionàries tenia un deute de 87 milions, dels quals 34 eren amb el Banc Europeu d’Inversions. Ara s’ha cancel·lat aquest deute i s’ha signat un nou crèdit de 164 milions. D’aquests, 90 es destinaran a dividends per a accionistes. La resta servirà per pagar noves inversions en el futur.

Les concessions públiques poden concedir aquests dividends?

Tot depèn del que estableix el contracte de quan es va adjudicar el servei. En aquest cas, el contracte no impedeix que els socis rebin aquests diners.

Qui són els accionistes de Tram?

Tram és un grup empresarial on hi ha les dues concessions de tramvies de Barcelona: Tramvia Metropolità (que ofereix el servei des de Francesc Macià fins al Baix Llobregat) i Tramvia Metropolità del Besòs (a l’altre extrem). Els tres grans accionistes són Globalvia, Marfina i Alstom, amb més del 80% a totes dues concessions.

stats