Microsites  /  Papers de Panamà 15/04/2016

Montoro: "No es pot ser al govern havent operat en paradisos fiscals"

Sáenz de Santamaría obvia anunciar la renúncia del ministre després del consell de ministres i obliga els periodistes a preguntar-l'hi

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridLa Moncloa vol passar de puntetes per la renúncia de José Manuel Soria. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha evitat anunciar la renúncia del ministre durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Ha calgut esperar al torn de preguntes dels periodistes perquè en donés detalls. Ha evitat dir el nom de Soria i ha assenyalat simplement que "el ministre d'Indústria, Energia i Turisme ha assumit les seves responsabilitats polítiques". Ara bé, el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha estat molt més clar: "No es pot estar al govern havent operat en paradisos fiscals". Tot i que ha defensat, també, la presumpció d'innocència de Soria i ha assegurat que el govern espanyol "no té coneixement del cas concret" del ministre dimitit, Montoro ha dit que si hi ha "indici de sospita" sobre evasió fiscal no es pot continuar a l'executiu en aquestes condicions.

Quines són aquestes responsabilitats? Sáenz de Santamaría s'ha limitat a remetre's al comunicat que ha enviat a primera hora del matí en què assumia "errors" en l'explicació que ha donat a la premsa sobre les societats que el vinculen a diferents paradisos fiscals. Per a la vicepresidenta espanyola en funcions, estem davant d'una qüestió "personal". "El ministre ha pres una decisió que assumeix per qüestions personals i volem des del govern posar en valor l'esforç del seu treball en una àrea com l'energia i el turisme, en què s'han fet moltes reformes", ha afegit. Per a la portaveu de l'executiu espanyol, Soria ha assumit la seva "dimissió per no perjudicar el seu president, el seu govern i el seu partit".

Com que el govern està en funcions, és impossible designar un nou ministre. El gruix de la feina l'assumiran els secretaris d'Estat i el dia a dia de feines per les que és imprescindible un ministre les assumirà el titular d'Economia, Luis de Guindos, segons ha informat el govern espanyol en un comunicat la tarda de divendres.

Montoro es nega a parlar d'Aznar

Sobre el cas de l'expresident Jose María Aznar (Hisenda l'hauria multat amb 70.000 euros per irregularitats fiscals), Montoro no s'ha volgut mullar i ha assegurat que "està prohibit per la llei" parlar sobre els contribuents. "La informació tributària està reservada, és confidencial i no es pot fer pública", ha assegurat Montoro en el consell de ministres, i ha recordat també que és l'obligació de qualsevol funcionari complir amb això.

Va existir, però, una reunió entre l'expresident espanyol i Montoro? "Em reuneixo amb molta gent, sobretot amb els que han tingut responsabilitats a Espanya", ha contestat. Montoro ha volgut desvincular la seva trobada amb Aznar, que ha datat el 2014, del seu incompliment de les obligacions tributàries.

Avís de Montoro als mitjans de comunicació

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha enviat un avís tant a 'El Confidencial' com La Sexta, que tenen accés als 'papers de Panamà'. Ha recordat que "qualsevol persona amb informació rellevant ha d'anar a l'Agència Tributària perquè si no poden passar coses que després ens preguntarem què ha passat". "No n'hi ha prou amb la difusió", ha alertat. Considera que difondre alguna informació pot ajudar les persones que han delinquit a encobrir informació o resoldre la situació en paradisos fiscals.

Rajoy, de defensar el ministre a deixar-lo caure

Rajoy s'ha vist obligar a rectificar en menys d'una setmana. Dilluns sortia en defensa del ministre i assegurava que creia la seva versió. Però el degoteig d'informacions, sumades a les diferents versions del ministre, han propiciat la seva caiguda. El darrer document va ser publicat dijous al migdia per 'El Mundo' i vinculava Soria a una societat al paradís fiscal de Jersey fins al 2002, quan ja feia set anys que era alcalde de Las Palmas.

Aquesta última informació va enganxar el president espanyol en funcions en un míting a Conca, on acabava de fer la primera intervenció des de la decisió del rei de convocar una nova roda de consultes abans de la convocatòria automàtica d'eleccions. Rajoy va eludir en tot moment parlar del ministre, així com de la resta d'escàndols de presumpta corrupció que han esquitxat aquesta setmana el PP.

El líder popular, això sí, es va reunir d'urgència amb la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, i a partir de llavors tant la cúpula del PP com el govern espanyol van decidir guardar silenci, deixar de defensar el ministre. Dijous a la nit la Moncloa anunciava que Soria havia decidit ser baixa a la reunió de cada divendres del consell de ministres. La seva mort política estava anunciada.

El PP defensa la seva "honestedat" i "valentia"

El vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha subratllat que amb el pas enrere del dirigent popular es pren una decisió "dura i difícil" però es posa "punt final a la situació". Tanmateix, en una entrevista a TVE minuts després que es fes públic que el ministre plega, Maíllo ha volgut agrair en nom del partit l'exemplar feina feta per Soria durant els més de 20 anys que ha estat en primera línia política. "No qüestionem l'honestedat del senyor Soria, és un polític molt valent".

stats