12/02/2022

Algú ho llegirà

2 min
Carlos Santiso durant la seva etapa a la banqueta del Rayo.

Fa dues setmanes, mentre Rafa Nadal feia història guanyant l'Open d'Austràlia, vaig enviar a aquest diari la meva columna quinzenal. Havia sentit un dia abans, de passada, la notícia a la ràdio sobre la polèmica per la contractació de Carlos Santiso al Rayo Vallecano femení i vaig llegir després amb atenció l'article de Laia Bonals a l'ARA sobre l'àudio de WhatsApp que Santiso va enviar al seu cos tècnic en què encoratjava a una violació grupal.

Ho vaig llegir i rellegir perquè no m'ho volia creure, però sí, era tal qual: “Ens falta, continuo dient-ho, fer… doncs com els de l'Arandina. Ens falta que n'agafem una, però que sigui major d'edat per no ficar-nos en merders, i carregar-nos-la aquí tots junts”. Indignada, rabiosa, vaig decidir escriure sobre això. Algú em llegirà —vaig pensar—, algú ho veurà, a algú igual que a mi li semblarà un escàndol que no ha de passar per alt. No tot pot ser Nadal.

Els dies següents vaig sentir a les tertúlies com es posava el focus en si era lícit fer pública una conversa privada en comptes d'en com era possible contractar un tècnic al qual una agressió sexual grupal li semblava una bona idea per unir el seu staff. Més tard va arribar el comunicat del Rayo, en el qual Santiso va qualificar de broma el que va dir en l'àudio, i la sentència del president, Raúl Martín Presa, que ell “fitxava professionals, no persones”. A les xarxes socials la indignació de dones, de feministes, es va fer visible i fins i tot algun company es va unir a la campanya (a la gran majoria els havia costat percebre les paraules de Santiso com la barbaritat que eren des del principi).

L'última, d'aquesta mateixa setmana, és que Presa assegura que les jugadores a les quals té sense cobrar, sense físio, sense metge i amb Santiso d'entrenador van al seu despatx plorant i pregant-li que no l'acomiadi. I el focus ara es desplaça cap al silenci de les futbolistes en comptes d'encegar una persona que ha incitat a violar una dona entre amics i al president que el va contractar i el manté en el càrrec.

Juguen Gareth Bale i el Madrid a Vila-real mentre teclejo. Aquest diumenge hi ha derbi a Barcelona i embolic institucional al Barça per la dimissió de Ferran Reverter… Però jo no puc escriure d'una altra cosa, no vull, no em dona la gana. Perquè algú ho llegirà, algú ho veurà, i a algú li semblarà un escàndol que no s'ha de deixar passar com si fos una anècdota, una broma, coses de ties.

stats