El veto a Abramóvitx recargola el fitxatge d'Azpilicueta pel Barça

El navarrès té un acord verbal amb els blaugranes, però la situació del Chelsea li dificulta la sortida

3 min
César Azpilicueta, amb el trofeu del Mundial de Clubs.

BarcelonaLa planificació esportiva del Barça per al curs que ve pot veure's afectada per la situació del Chelsea, que està estretament relacionada amb la guerra d'Ucraïna. El propietari i màxim mandatari dels blues, l'oligarca rus Roman Abramóvitx, ha posat a la venda el club pels seus vincles estrets amb Vladímir Putin, però les sancions del govern britànic arran del conflicte no li permeten acceptar cap de les ofertes de compra que ha rebut fins ara. De fet, l'entitat no pot fer cap tipus de moviment que no sigui competir a la Premier i la Champions. I si ni tan sols té el vistiplau per operar la venda d'entrades dels partits que l'equip té a Stamford Bridge, és directament impensable que pugui pensar en la confecció d'una plantilla milionària de cara a la campanya vinent. En aquest context incert, el capità dels londinencs, César Azpilicueta, pateix perquè no es pugui fer efectiva la seva sortida al Barça aquest estiu.

El defensa navarrès, que a l'agost farà 33 anys, té un acord verbal amb el club culer. Les converses entre les parts van començar fa mesos, abans que Xavi Hernández assumís la banqueta del primer equip en substitució de Ronald Koeman. Azpi creu que ja ha acabat una etapa de deu exercicis a la Premier League i té ganes de tornar a la Lliga per afrontar el tram final de la seva carrera al Camp Nou. Per això sempre ha posat facilitats per a l'entesa. El problema ve amb la seva desvinculació del Chelsea, que es complica amb Abramóvitx fora de joc i amb una clàusula de renovació automàtica fins al 2023 que s'hauria d'executar perquè ha jugat més de 30 compromisos oficials aquest curs. Amb el propietari rus sense poders, Azpilicueta no pot gestionar la seva sortida amistosa –una mica el que va fer Xavi quan va abandonar l'Al-Sadd– per recalar al Barça. Així, com que de facto tindria un any més de contracte, només podria canviar d'aires si l'entitat blaugrana pagués un traspàs per adquirir-lo, cosa que no tenia previst fer i que, a hores d'ara, el Chelsea no té la potestat de gestionar.

Christensen, sense problemes per sortir

L'operació que a priori era més senzilla de negociar per al Barça s'ha convertit en un petit maldecap per la guerra d'Ucraïna i les conseqüències que té en la gestió del Chelsea. De moment, el club català es manté a l'expectativa de veure com evoluciona la situació a Anglaterra i confia que Azpilicueta trobi la manera d'alliberar-se d'un contracte que està en vigor en virtut d'una renovació automàtica. L'espera, però, no serà eterna, perquè la direcció esportiva volia tenir el tema resolt com més aviat millor i haurà de buscar alternatives en cas que no hi hagi una solució. En els plans de Xavi, el defensa navarrès arribaria per complir funcions com a lateral dret, però sense perdre de vista la seva capacitat d'actuar com a central. L'egarenc el veu compatible amb Andreas Christensen, un altre jugador del Chelsea que el Barça té emparaulat per a la temporada que ve. Les negociacions amb el danès han sigut més complicades, però no tenien la lletra petita que ara s'està enquistant amb Azpi.

Tot i això, des de l'entorn de l'internacional amb l'absoluta asseguren que encara no hi ha hagut la confirmació efectiva d'aquesta clàusula d'ampliació. El que sí que és evident és que l'operació s'ha recargolat per la particular situació del Chelsea, que també afecta els jugadors de primer nivell europeu que tenen contracte en vigor com Havertz, Lukaku o Mount, o un dels millors entrenadors del continent, Thomas Tuchel, que en roda de premsa no para de dir que el seu equip seguirà jugant "mentre hi hagi samarretes". Ara mateix el seu futur a Stamford Bridge dibuixa dubtes que amb Abramóvitx no tenien. Menys problemes tenen els casos de Christensen o Rudiger, que acaben contracte el 30 de juny. El primer ho té tot fet amb el Barça, que li pagarà un sou elevat d'entrada per estalviar-se la prima de fitxatge, mentre que el segon té diverses opcions a la taula per seguir jugant a l'elit del futbol. Paral·lelament, els gestors blaugranes treballen per renovar Ronald Araujo, una operació prioritària per a Xavi però per la qual s'està lluitant als despatxos perquè hi ha clubs de la Premier que ofereixen molts més diners a l'uruguaià.

stats