Barça

Bartomeu critica la "inacció" de Laporta i li retreu que hagi "perdonat" 16,5 milions a Neymar

L'expresident del Barça trenca el seu silenci en una extensa carta per punts

ARA
3 min
Josep Maria Bartomeu, expresident del Barça.

BarcelonaJust quan es compleix una setmana de la renúncia del Barça a la continuïtat de Leo Messi, l'expresident blaugrana, Josep Maria Bartomeu, ha publicat una carta a l'agència Efe en què passa revista a l'actualitat dels últims mesos i aprofita per criticar la "inacció" de l'actual junta directiva que presideix Joan Laporta. L'exmandatari, que sospita que l'actual directiva té interès per inflar la xifra total de pèrdues del seu primer exercici, repassa diferents aspectes en un escrit extens per punts que resumim a continuació.

  • Tancament exercici 19/20. "L'aprovació majoritària del resultat de l’auditoria 2019-20 (a l'assemblea del juny passat) valida el resultat del mandat del juliol del 2010 al juny del 2020. Un mandat iniciat per la junta de Sandro Rosell, amb el balanç d’un augment patrimonial positiu de 193 milions, excloent les pèrdues provocades per la pandèmia del 14 març al 30 de juny del 2020, que, segons el reial decret 1162/2020 del 22 de desembre, no es consideraran resultats econòmics negatius a l’efecte de còmput de l’aval", assegura Bartomeu, que afegeix: "Ara hi ha una situació molt diferent de la que es va donar el 2010, quan les pèrdues de 80 milions de la temporada 09/10 van donar un resultat negatiu del mandat (2003-2010) de 47,6 milions. Aquests resultats negatius suposaven, llavors, una herència nefasta que ens va deixar la vostra junta".
  • Responsabilitats exercici 20/21. "Vam dimitir després de la sorprenent postura del Procicat de convocar el vot de censura. Anteriorment havíem assenyalat el dia 21 de març com a data electoral, al termini estatutari de fi de mandat, cosa que ens hauria permès afrontar i assumir la liquidació total de la temporada 20/21, tal com era el nostre desig, executant les decisions necessàries per tal d'evitar arribar a la situació financera actual", detalla Bartomeu, que agrega: "La nova junta no ha pres cap de les decisions previstes, i deixa clara la seva inacció".
  • Decisions previstes. L'expresident explica que el seu pla per ajornar pagaments de salaris anava en funció de la tornada del públic a l'estadi el febrer del 2021 i que, com que les previsions de reobertura no es van complir, tenia al cap una reducció del 20% dels sous (uns 90 milions) durant la temporada 20/21. Bartomeu també pensava vendre les quatre vies de negoci del Barça Corporate per obtenir "un mínim de 220 milions que haurien ajudat a eixugar les pèrdues provocades pel coronavirus". L'exmandatari suma els 90 milions dels salaris i els 220 del Corporate a l'acord amb CVC a través de la Lliga i vaticina que la xifra total hauria permès complir el fair play i hauria provocat "una afectació en les pèrdues pel covid pràcticament nul·la".
  • Crítiques a Laporta. "Sorprèn la falta de reacció i d'actuació de la junta per millorar el balanç del curs 20/21 tot i que era plenament coneixedora de la conjuntura del club molt abans de les eleccions, quan la gestora la va transmetre a tots els candidats", etziba Bartomeu, que en concret es mostra crític amb l'acord recent amb Neymar: "Sorprèn la decisió de perdonar 16,5 milions al jugador en el marc d'un litigi en què les expectatives a favor del club eren clares i l'auditor no obligava a aprovisionar cap quantitat".
  • Transparència amb la due diligence. "Demano que es facin públics, i al més aviat possible, els resultats detallats de l'auditoria i, si n'hi ha, la informació precisa a tots els socis i sòcies de les irregularitats que, presumptament, s'han assenyalat per evitar especulacions i sospites sobre actuacions presumptament delictives i també perquè s’evitin filtracions interessades i esbiaixades als mitjans de comunicació", reclama, per acabar, Bartomeu, en relació als comentaris que Laporta ha fet sobre les irregularitats que està destapant la due diligence. Irregularitats sobre les quals l'ARA va informar sobretot en la carpeta de l'Espai Barça.

Bartomeu, doncs, s'espolsa les puces de l'exercici 20/21 i recorda que el còmput del mandat que va iniciar Rosell el 2010 dona un balanç positiu de 96 milions malgrat les pèrdues per la pandèmia. El que no diu l'expresident a la carta és que el deute s'hagi disparat a curt termini, que l'Espai Barça estigui pràcticament tot per fer i que la seva figura estigui imputada i assenyalada per diversos testimonis pel cas Barçagate.

stats