PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 31/12/2023

Els 10 millors moments d'un 2023 inoblidable per al Girona

L'equip de Míchel tanca un any de somni instal·lat en el colideratge de la Primera Divisió

4 min
Els jugadors del Girona, celebrant un dels triomfs de l'any a Montilivi.

GIRONAEl Girona, l'equip de moda del futbol europeu, s'acomiada d'un 2023 que passarà a la seva història pel què i pel com. Perquè l'estil de joc que proposen els homes de Míchel Sánchez és únic a Montilivi, que s'ha acostumat a viure nits màgiques, acumular victòries i veure's a la part alta de la classificació en el que tan sols és el seu quart curs a la Primera Divisió. Repassem quins han estat els deu millors moments d'un any inoblidable.

El quart millor equip del 2023. El Girona ha sumat 77 punts en 41 partits, repartits en 23 victòries, 8 empats i 10 derrotes. Només el superen l'Atlètic de Madrid (88 punts), el Barça (88) i el Reial Madrid (85). Són xifres de Lliga de Campions, competició que aspira a disputar la temporada vinent. Els de Míchel han marcat 78 gols i n'han encaixat 52 (un balanç favorable de 26 gols). En l'aspecte ofensiu només el milloren l'Atlètic de Madrid (83 gols) i el Madrid (79).

Dues permanències consecutives. El Girona jugarà, per tercer cop seguit, la Primera Divisió la temporada 2024-25. És una fita que mai havia aconseguit, ja que el màxim eren dos cursos consecutius. La temporada 2022-23 va fregar la Conference League, acabant a 4 punts (en va sumar 49). En l'actualitat, és el segon classificat amb 45 punts, els mateixos que el Madrid, i amb set d'avantatge respecte a l'Atlètic de Madrid i el Barça. És a dir, està a quatre punts dels que va sumar en tot el curs passat quan encara falta un partit per acabar la primera volta de la competició.

Míchel Sánchez, 2026. El líder del Girona és a la banqueta. L'entrenador madrileny, que ha après el català en un exemple d'integració encomiable, va renovar al mes de maig fins al 2026. Fa tres temporades que està a Montilivi: la de l'ascens a Primera i les dues últimes a l'elit. Cal no oblidar el mal moment que va passar durant la seva estrena el 2021, quan l'equip no arrencava i, passats dos mesos de Lliga, era en llocs de descens a la Primera RFEF. Allà, la direcció esportiva va confiar en ell, oferint-li la primera renovació. La resta és història.

Quique Cárcel, 2027. Si a la banqueta mana Míchel, als despatxos ho fa Quique Cárcel, que complirà una dècada com a director esportiu del Girona, un club en què ha viscut de tot: dos ascensos, les aventures als play-offs, el descens a Segona... Ara mateix, Cárcel, a qui la propietat dona el màxim suport, té la recompensa mediàtica a la bona feina perquè sempre ha construït plantilles molt potents i amb criteri i identitat pròpia amb pocs diners. Al setembre va renovar fins al 2027.

City Football Academy Girona. El gran somni de la ciutat esportiva aviat veurà la llum. El club va presentar al febrer un macroprojecte que inclou set camps de futbol i una seu institucional a Vilablareix on invertirà 25 milions. Malgrat la forta oposició dels veïns i la tardança a començar les obres, Urbanisme ja hi ha donat el vistiplau, aprovant dos camps d'entrenament.

Barça 2-4 Girona. El bany futbolístic de l'equip de Míchel va arribar als núvols la nit del 10 de desembre a l'Estadi Olímpic de Montjuïc, on va imposar-se al Barça gràcies als gols de Dovbyk, Miguel Gutiérrez, Valery i Cristhian Stuani. L'exhibició davant del conjunt de Xavi va ser de les que es recorden durant anys i panys. Era la primera vegada que el Girona guanyava el Barça al futbol professional. Per arrodonir-ho, aquella nit els gironins van ser líders en solitari.

Girona 4-2 Reial Madrid. El Taty Castellanos va viure la seva gran nit com a futbolista blanc-i-vermell el 25 d'abril a Montilivi, amb un pòquer de gols que va destrossar l'equip blanc. En 7 partits contra els madrilenys, el Girona ha obtingut tres victòries, un empat i tres derrotes. Aquest 10 de febrer s'enfrontaran en un duel al Bernabéu que qui sap si aclarirà les opcions catalanes per al títol de Lliga.

Captures de pantalla. Fins a cinc cops ha estat líder de Primera en solitari el Girona, que col·lecciona amb il·lusió totes les classificacions al telèfon mòbil: ho va ser el 27 de setembre, el 4 de novembre, l'11 de novembre, el 10 de desembre i el 18 del mateix mes, a banda de les nombroses vegades que ho ha estat provisionalment o que ha acabat el cap de setmana com a colíder. En 18 jornades, ha guanyat 14 partits, n'ha empatat tres i tan sols n'ha perdut un, en la visita del Madrid. Acumula tres rècords: jornades invicte (10), victòries consecutives (6) i victòries seguides a domicili (7).

Un parell d'ucraïnesos i un brasiler desconeguts. Artem Dovbyk i Viktor Tsygankov són dos dels noms propis actuals del Girona. El primer és el futbolista amb més incidència ofensiva de la competició, amb onze gols i cinc assistències, mentre que el segon és el quart màxim assistent del 2023, amb nou. D'altra banda, l'impacte de Savinho també és molt destacable: ha marcat quatre gols i n'ha repartit cinc en 18 partits.

Pressupost rècord. El Girona ha presentat el pressupost més elevat de tota la seva història, que s'eleva als 60 milions d'euros. El boom mediàtic que viu l'entitat és increïble: es factura més d'un milió d'euros en samarretes, esgotades des de fa dies a la botiga oficial del club, i la majoria dels mitjans internacionals es fan ressò del gran rendiment esportiu d'un equip que està fent la volta al planeta.

stats